Проверка в социалните служби в Червен бряг заради убитото от баща си дете

Проверки в Дирекцията "Социално подпомагане" в Червен Бряг заради убитото от баща си дете, е разпоредил министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на председателя на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани и на изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Ивайло Иванов. Това съобщи Министерството на труда и социалната политика сряда.

Проверките са заради инцидента, при който във вторник 27-годишен мъж наръга с нож двете си дъщерички и двегодишната починала на място, а с година по-голямата ѝ сестра е с опасност за живота в плевенската болница. След това бащата се е обесил.

Стана ясно, че преди месец е имало сигнал от дядото, който открил трупа на сина и едната си внучка, че бащата бие децата. Това не е бил единственият сигнал, като бащата бил каран да подписва документи, че вече ще се грижи за момичетата, изоставени от майка си.

Започващата проверка цели да изясняи какво е естеството на подадените сигнали за проблеми в семейството, което е от ромски произход, и дали социалните работници от отдела за закрила на детето в Червен бряг са предприели съответните мерки по отношение на двете деца.

Ако се докаже, че в работата на дирекцията в Червен бряг има пропуски, довели до тежкия инцидент, на виновните служители ще бъде потърсeна съответната отговорност, посочват от министерството. Тъй като в момента прокуратурата и следствието продължават работата си по случая, все още не може да бъде изключена и възможността деянието да е от криминален характер, добавят от ведомството.

Споделяне

Още от България