Проверка за картел и злоупотреби на пазара за ток

Няма причини за драстично поскъпване при бита, обяви и регулаторът

Проверка за картел и злоупотреби на пазара за ток

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е започнала да прави секторен анализ на електроенергийния пазар, който би могъл да ѝ послужи за започване на разследване за злоупотреба с пазарни позиции или за наличие на картелно споразумение между търговците на ток. Това се случва след близо месец оплаквания на бизнес организациите, че спекулативно и необосновано им повишават цените на тока. Те дори обмислят протести в началото на февруари.

Решението за откриване на производство по извършване на секторния анализ на пазара на електроенергия е взето в понеделник – 22 януари, когато Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България, Българската стопанска камара и Асоциацията на индустриалния капитал в България заявиха, че ще сезират антимонополния орган за евентуален сговор на пазара на ток, след като масово търговци на ток искат по-високи цени. Тяхното обяснение е дефицит на електроенергия на свободния пазар, докато в същото време министърът на енергетиката Теменужка Петкова изнесе данни, че от продаваните от държавните електроцентрали количества на борсата за ток остават значителни свободни обеми и дори се налагало включването на помпите на ПАВЕЦ-Чаира, за да се използва произвежданата от НЕК енергия.

Още в края на декември 2017 г. Петкова препоръча на бизнеса да сезира КЗК и тя да провери пазара, докато преди ден работодателските организации казаха, че ще строят това и енергийният министър приветства решението им. Във вторник стана ясно, че антимонополният орган се е сезирал сам и започва проверката.

Електроенергийният пазар бе проверен от КЗК в началото на 2013 г., когато комисията излезе с редица препоръки към енергийното министерство. В анализа от преди повече от четири години бе констатирано, че основните пречки пред развитието на ефективен пазар на ток са наличието на квотен принцип и дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия на фиксирана цена, високата концентрация на пазарна сила в рамките на държавния "Български енергиен холдинг", липсата на борса за ток и възможност потребителят свободно да договоря количества и цени с доставчиците.

От тогава досега заработи Българската независима енергийна борса – в началото на 2016 г., но квотите за регулирания пазар и дългосрочните договори все още съществуват, а правителството все още не е приело необходимите законови мерки за пълна либерализация на електроенергийния пазар.

Предстои да се види какво ще покаже сегашния анализ на пазара, но твърденията на бизнеса, че повишените рязко и необосновано от търговци на ток цени на свободния пазар ще повлекат и тарифите за бита с 15-30 процента нагоре от 1 юли бяха отхвърлени и от председателя на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов във вторник.

Няма никакви предпоставки за драстично поскъпване на тока за бита и няма връзка между цените на електроенергията на свободния пазар и тези на регулирания, където са домакинствата и малкият бизнес, заяви пред журналисти Иванов, след като в понеделник и Теменужка Петкова увери на няколко пъти, че няма причини за такова поскъпване на тока.

Иванов нарече на свой ред тези твърдения спекулативни и необосновани и допълни, че те "за беда могат само да внушат несигурност у потребителите" и няма никаква възможност да се докаже, че ще се случат.

Той обърна внимание към момента е изтекъл малко повече от половината период на действие на сегашните цени на тока, който изтича в края на юни. "Методиката, по която КЕВР определя цените за регулирания пазар (битови и небитови потребители ниско напрежение на регулиран пазар) по никакъв начин не кореспондира с цените, които се предлагат от доставчици и търговци на електрическа енергия (на борсата за ток)", каза Иванов относно твърденията на работодателите, че заради поскъпването на цените на свободния пазар до 115-120 мл/МВтч ще се вдигнат и тези на регулирания.

Той припомни, че заявленията за новите цени на електроцентрали, мрежови оператори и доставчици на тока ще се приемат до края на март, след което се разглеждат от регулатора, и дотогава всякакви твърдения за цените са спекулативни.

"Ние следим как се развива пазарът на електрическа енергия в страната, но регулираният пазар има това голямо предимство, че дава стабилност на цените и когато на хората през миналата година имаха цена на регулирания пазар по-висока от цената на свободния пазар, те за сметка на това имаха една стабилност. Такава стабилност ще имат и през следващия ценови период, който ще започне от 1 юли 2018 г.", заяви Иван Иванов.

Той посочи, че отговорът за новите цени на тока ще дойде на 30 юни.

Регулаторният шеф коментира и подготвяните нови правомощия за КЕВР, които ще ѝ позволят да следи за манипулации при борсовата търговия и да контролира свободния пазар за ток на едро. Преди ден министърът на енергетиката Теменужка Петкова каза, че до дни ще бъдат публикувани за обществено обсъждане поправките за Закона за енергетиката, въвеждащи изискванията на европейския регламент РЕМИТ за допълнителните правомощия на КЕВР.

Иван Иванов обаче обясни, че комисията няма да придобие права да разследва търговските договори между търговците на ток и предприятията. С тях ще продължи да се занимава Комисията за защита на конкуренцията, която се занимава с евентуални картелни споразумения, посочи той.

Шефът на КЕВР припомни, цените на борсата на ток, които се вземат предвид при формирането на стойността на тока на регулирания пазар, са далеч под обявяваните от бизнеса сега стойности. Според него борсовите цени са нормализирани.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?