Проверката за фалита на "Мостстрой" приключва тази седмица

Проверката за фалита на "Мостстрой" приключва тази седмица

В рамките на тази седмица ще има яснота по повод започналата проверка след обявената несъстоятелност на дружество "Мостстрой", заяви в понеделник зам.-председателят на Комисията за финансов надзор Димана Ранкова, цитирана от БНР.

"От тук насетне проверката, която започваме, е в няколко аспекта. Първо, дали отчетите са достатъчно коректни и верни; дали дават достатъчна информация, за да се вземе инвеститорско решение; е ли налице търговия с вътрешна информация, което се засича през сделките за централен депозитар. Това, което ни е потвърдено от проверяващите екипи, е, че наистина има данни за задлъжнялостта на дружеството. Това не е прикривано, но ще проверяваме дали всъщност достатъчно навреме са оповестени тези данни и дали достатъчно всъщност подробно са разкрити", заяви Ранкова.

По повод подозрения на финансови анализатори, че обявената на 6 октомври несъстоятелност е умишлена, Комисията за финансов надзор излезе със становище, че дружеството е спазило закона по процедурата за обявяване, припомни Ранкова.

Акционерното дружество "Мостстрой" се представяше като най-голямата българска фирма за строителство и реконструкция на мостове и мостови съоръжения. Сред акционерите на компанията е соченият за най-богат българин Васил Божков.

Акциите на неговия "Холдинг Пътища" продължиха да се обезценяват в понеделник. През миналата седмица книжата на компанията загубиха 39% от стойността си до 0.54 лв., а в понеделник потъват с още 22% до 0.42 лв. за акция – спад от 53% от излизането на новината за надвисналата над "Мостстрой" несъстоятелност.

В петък излезе информация, че "Холдинг Пътища" АД и поне още 4 дружества на Васил Божков са със запорирани банкови сметки. Според публикации "Интерлийз" е запорирал сметките на холдинга поради задължение за 4 млн. евро.

"Холдинг Пътища" няма затруднения и няма запор по сметките му, заяви Васил Божков късно в петък по бТВ. Сривът на "Мостстрой" по никакъв начин не завлича целия холдинг, заяви още Божков.

Нямаме информация за блокирани сметки на "Холдинг Пътища" АД, каза Людмил Каравасилев, PR мениджър на ОББ, цитиран от "Инвестор". От "Интерлийз" не коментираха информациите.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес