Проверката за мястото на Фидосова като нотариус ще приключи до края на седмицата

Вицепремиерът Зинаида Златанова "умерен оптимист" за очаквания мониторингов доклад

Зинаида Златанова

Проверката за липсващите документи в Министерството на правосъдието за заемането на мястото на нотариус на Искра Фидосова ще приключи до края на седмицата. Това съобщи вицепремиерът и министър на правосъдието Зинаида Златанова по бТВ във вторник.

Сигналът е за липса на правоспособност на бившия депутат от ГЕРБ Искра Фидосова като нотариус, за който съобщи в понеделник в. "Преса". Според сигнала на конкурса за нотариус, на който Фидосова се е явила през 1998 г. тя не е имала задължителния двегодишен юридически стаж и незаконно е станала нотариус.

"Има създадена комисия, все пак това е архив на 15 години и се връщаме назад. Документите стоят в едно мазе и ако сме сериозна държава, не може така да се съхраняват”, каза вицепремиерът.

Самата Фидосова каза пред бТВ, че това са поредни спекулации и ако има някаква липса на информация, тя е готова да предостави нужното. "Имам диплома от април 1996 г. и съм получила квалификации. Конкурсът за нотариус е от 1998 г. и имам нужния двугодишен стаж”, каза тя.

Фидосова не уточни с какво се занимава в момента, след като преди месец напусна парламента след скандала с така нареченото "тефтерче" на Златанов, по името на бившия председател на комисията за конфликт на интереси. Фидосова се сочеше като лицето "И.Ф.", нареждало как да действа комисията по отношение на хора на ГЕРБ или на партийни противници. Пред телевизията тя каза, че сега работи "като юрист", имала правни договори и щяла да продължи с професията си.

"Съдебната система не си помага критиките към нея да спрат"

По темата за скандала с висшия магистрат Камен Ситнилски и изтеклите записи от негов разговор, в който се уговарят гласове за избора му за член на Висшия съдебен съвет, Златанова заяви, че се надява той да изчисти името си след края на проверките.

Тя не се ангажира с конкретна позиция и заяви, че не иска да бъде поставена в ситуация да раздава присъди по телевизията.

"За съжаление съдебната система не си помага критиките да спрат. За мен реформата трябва да тръгне от самите магистрати и те да не позволяват политиците да спекулират с непозволени средства – лекарството за това е пълната прозрачност”, каза тя.

По думите ѝ осветеността на магистратите от ВСС ще ги запази от такъв тип влияния, особено когато обществото научава за всяка тяхна стъпка.

С умерен оптимизъм за мониторинговия доклад

Вицепремиерът изрази умерен оптимизъм в навечерието на мониторинговия доклад на Еврокомисията. Тя заяви, че се надява да бъде отчетен напредък, но все пак докладът обхваща период от 18 месеца и "всеки скандал или неуспешен опит за промяна ще бъде отчетен".

Златанова предвижда подобряване на процеса по издаване на българско гражданство на фона на стотиците заявления от бежанци, идващи от Сирия. Вицепремиерът организира днес съвещание с институциите, които участват в процеса и ще обсъдят и оплакванията за несправедливо отношение. „ Българското гражданство е нещо, което трябва ние да ценим и не може с лека ръка да се раздава. Не може и да сме убедени, че който го иска, ще живее в страната и ще говори езика и ще се гордее с това”, каза тя.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?