Психиатричните болници пред фалит

Психиатричните болници пред фалит
Психиатричните болници са пред фалит, предупредиха техни директори и водещи специалисти по психиатрия. С близо една трета е намален бюджетът на 12-те психиатрични болници в страната за 2009 г. 

Общото задължение на тези болници, разполагащи с 3000 легла, е 1 800 000 лева към доставчици на медикаменти и храни до 31 юли т. г..

За всеки психично болен държавата отпуска на болниците чрез бюджета на здравното министерство по 4 лева на ден за лекарства и храна.

Проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия към Министерството на здравеопазването, заяви на пресконференция, че бюджетът за здравеопазване е свит от 640 млн. лева през 2008 г. на 490 млн. лева през настоящата година.

Това недофинансиране ще доведе до тежки последици както за пациентите, така и за обществото, заявиха специалистите. Заради съкратения престой в болниците и ползването на по-евтини медикаменти болните ще излизат недолекувани.  Това обикновено води до новото им приемане за лечение след месец – два, често по съдебен ред.

Друг проблем, произтичащ от недостатъчното финансиране, е недостигът на лекари, квалифициран медицински и обслужващ персонал.  

Към днешна дата психиатричната клиника в Курило, където са настанени 200 болни, дължи 100 000 лв., съобщи главният лекар д-р Цветеслава Гълъбова.

Можем да фалираме в момента, в който се появят всички наши доставчици на стоки и услуги, към които не сме се разплатили, добави тя.

Бюджетът на Държавната специализирана болница за лечение на алкохолизъм и наркомании е намален с 320 хил. лв.

Директорът на лечебното заведение доц. Соня Тотева не може да си отговори на въпроса защо до болните не достига онзи 1 процент от акциза на тютюневите изделия и спиртните напитки, определен в закона за здравето.

Триста хиляди са българите, които имат нужда от лечение на алкохолна зависимост.

За да се справи с проблема, директорката закрива 20 легла в болницата, която, по думите ѝ, е "буквално пред закриване".

"Представяте ли си какво ще стане, ако над 300 наркомани излязат на улицата абсинентни, каква заплаха е това срещу обществото?", запита тя.

На този етап става въпрос за оцеляването ни, особено през зимата, тъй като реално сме изправени пред фалит, каза и д-р Гълъбова.

Специалистите обявиха, че голяма част от болните са хора без здравни осигуровки, социално слаби, хора, изгонени от домовете си. Това утежнява ситуацията и на практика вариантът те да доплащат за лечението си отпада.

Д-р Любомир Живков, главен лекар в Областен диспансер - София, заяви, че общините все още имат възможност за компенсиране на дефицитите. Независимо от трудностите ще направим всичко възможно болните да не напуснат здравните ни
заведения, каза той.

В отговор на въпрос той съобщи, че до лечение прибягват едва 30 - 40 на сто от хората с депресии.

Лекарите настояха не само да се осигури необходимото финансиране, но и то да бъде разпределяно според извършваните дейности, а не само на бройка  преминал болен.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?