Публичното самоубийство в трибунала в Хага нямало как да бъде предотвратено

Самоубийството на един от последните осъдени от юготрибунала в Хага – босненският хърватин Слободан Праляк, нямало как да бъде предотвратено. Цианкалият, който Праляк изпи, след като чу присъдата си, не можел да бъде открит предварително.

Това установи вътрешно разследване на трибунала, предаде "Гардиън".

Праляк се самоуби в съдебната зала пред очите на магистратите на 29 ноември, секунди, след като те потвърдиха присъдата му от 20 г. затвор за военни престъпления по време на босненската война през 90-те години на миналия век. 72-годишният Праляк издъхна в болница в Хага часове по-късно. Първите заключения от аутопсията му сочат, че сърцето на ген. Праляк спряло вследствие на погълнат цианкалий.

Не е имало мерки и действия, които биха гарантирали откриването на отровата, преди да бъде погълната, обяви съдия Хасан Джалоу. Той добави, че разследването не е открило нарушения или пропуски в охраната на Праляк. Ограниченията в правилата за претърсване, малкият размер на капсулата, в която била отровата, и видът на техниката за скрийнинг на територията на юготрибунала не са позволили да бъде открита отровата и да бъде предотвратено самоубийството по време на заседанието, което бе излъчвано публично на живо.

Холандската прокуратура все още разследва как Праляк се е сдобил с цианкалия в затвора на трибунала.

Споделяне

Още от Свят