Пускат за продажба новите винетки на старите цени от 15 декември

От 2017 г. въвеждат такса за платено преминаване по магистралите

Пускат за продажба новите винетки на старите цени от 15 декември

От 15 декември ще започне продажбата на винетните стикери за 2015 г. Цените за леките коли остават същи без промяна, съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Общо 2.8 млн. броя ще бъдат разпространени в мрежата, като първите 2 млн. ще са налични още на 15 декември.

Годишната винетка за леките автомобили остава 67 лв., месечната - 25 лв. а седмична -10 лв.

Павлова посъветва шофьорите да не се поддават на спекулации и да не си купуват винетки на по-ниска цена от места, които не са официално регистрирани за продажба.

Три холограмни елементи пазят винетката от фалшификации. За изминалата година няма данни за стикери ментета, уточни Павлова.

Винетки може да се купят от бензиностанции, офисите на Български пощи и на пътната агенция. Всички годишни винетни стикери за всички превозни средства ще важат до 31 януари 2015 г. Ако бъде купена месечна винетка на 31 декември 2014 г., ще важи и до 31 януари 2015 г.

Винетки са основен източник за осигуряване на средства в ремонт на републиканските пътища. Годишно постъпленията от тях са около 200 млн. лв., но не всички пари остават за агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Според Павлова обаче за следващата година всички приходи от винетните стикери са заложени в бюджета на АПИ.

През тази година има около 6% ръст на приходите от продажбата на винетки спрямо 2013 г., отчете Павлова.

АПИ има ангажимент да предоставя безплатни винетки на социално слаби лица и инвалиди. Близо 176 000 автомобила са получили безплатни стикери през 2014 г., които възлизат на близо 12 млн. лв. Най-много социални винетки има в София, Пловдив, Стара Загора и Хасково.

От 2015 г. започва разработването на система за поетапно преминаване към заплащане на такса за ползване на пътищата. Плановете са нейното прилагане да започне през 2017 г., каза Павлова.

Споделяне

Още от България