Путин чака САЩ да "узреят" за диалог

Тръмп каза, че е готов да обсъди с руския си колега вмешателството в американските избори

Владимир Путин

Възможностите на президента на САЩ Доналд Тръмп за развитието на отношенията с Русия са ограничени от американската политическа система, но много зависи от политическата воля, заяви руският президент Владимир Путин в кратко интервю за руската телевизия НТВ.

Възможностите на президента на САЩ Доналд Тръмп за развитието на отношенията с Русия са ограничени от американската политическа система, но много зависи от политическата воля, заяви руският президент Владимир Путин в интервю за телевизия НТВ, цитирано от ТАСС.

"Виждаме, че системата е така устроена, че много неща, които Тръмп би искал да направи, не се оказват възможни. Макар че, разбира се, много зависи от политическата воля", каза Путин.

Той отбеляза, че и Русия, и САЩ имат интерес да водят диалог. Опитите за постигане на целите със сила не се увенчават с успех, смята той.

"Диалогът е необходим. Те си представят решението на едни или други въпроси по един начин, а ние - по друг. Без диалог обаче е невъзможно да се постигне консенсус. Така че щом те бъдат готови, ние с удоволствие ще развиваме тези отношения", каза Путин по адрес на САЩ.

По-късно в неделя телевизия ЕнБиСи излъчи интервю с президента на САЩ, в което Тръмп казва, че може да обсъди с Путин темата за вмешателството в изборите на държавния глава на САЩ през 2020 г. Запитан от водещия дали смята да предупреди руския президент, че е недопустимо вмешателството в американския изборен процес, Тръмп отвърна: "Възможно е. Ако искате да направя това, ще го направя".

Преди дни Тръмп заяви, че смята да се срещне с Путин на предстоящата среща на Г-20 в Осака. Прессекретарят на руския държавен глава – Дмитрий Песков, обаче не каза дали е планирана такава среща в Осака.

Лидерите от Г-20 ще съберат на 28 и 29 юни в Япония, която за пръв път ще председателства двайсеторката.

"Аз не знам, нека сами решат искат ли да развиват отношенията си с Русия, или не. Затова: Нужен е диалог – моля, заповядайте, готови сме. Не е  нужен – ние ще почакаме, докато те узреят", завърши руският държавен глава.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?