Путин е номиниран за Нобеловата награда за мир

Руска инициативна група обяви, че е номинирала президента Владимир Путин за Нобеловата награда за мир.

 

Президентът на Международната академия за духовно единство на народите по света Георгий Трапезников съобщи на пресконференция в Москва, че съответното писмо е било изпратено до Норвежкия Нобелов комитет на 16 септември и е било получено на 20 септември.

 

"Много добре знаем каква миротворческа роля изигра в тежки райони, особено в Беслан и Южна Осетия, нашият президент", аргументира номинацията на Путин той.

 

Своя подпис под писмото е сложил Йосиф Кобзон, който не е член на Академията. Кобзон заяви, че след като президентът на САЩ Барак Обама, който "се готви за нашествие в Сирия", е получил Нобеловата награда за мир, то "нашият президент, който се опитва да спре кръвопролитието, да помогне в конфликти, е по-достоен за такова звание".

 

Във Франция е започнало събирането на подписи в подкрепа на номинацията на Путин, отбелязва NEWSru, цитирано от БТА.

 

При това авторите на тази петиция отидоха още по-далеч, като предлагат Барак Обама да бъде лишен от своята Нобелова награда за мир, с която бе удостоен през 2009 г. "за изключителни усилия в сферата на дипломацията и международните отношения". Според тях Обама е положил усилия само за защита на икономическите интереси на САЩ и за оправдаване на астрономическите суми за военния бюджет на страната.

 

Прессекретарят на Путин Дмитрий Песков заяви, че въпросът за номинацията не е бил обсъждан в президентската администрация. Руският президент никога не се е ръководил в своята дейност от стремеж към получаване на каквито и да било награди, отбеляза Песков.

 

Миналия месец ръководителят на Общоруския фонд за образование Сергей Комков вече номинира Путин за Нобеловата награда за мир.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли решението за частичен локдаун?