Путин: Фаина Ивановна, за какво ви е Аляска? И там е студено

Един от многото колажи, които се тиражират в руските сайтове.

Руският президент Владимир Путин смята, че е несериозно да се говори за необходимостта Русия да си върне Аляска, която е продадена на САЩ.

"Фаина Ивановна, драга, за какво ви е Аляска?"- заяви Путин в четвъртък по време на "пряката линия", отговаряйки на въпрос на руска пенсионерка.

ие сме северна страна. 70% от нашата територия са от Север и Крайния Север. Аляска да не би да е южно полукълбо? Също е студено. Нека да не се разпалваме", каза Путин.

"Между другото, Аляска май е била продадена през ХІХ в. Луизиана е продадена от французите горе-долу по същото време на Съединените щати. Хиляди квадратни километри, хиляди, са били продадени за 7.2 милиона. Вярно, злато. Сега еквивалентът може да се сметне, разбира се, но е евтино", заяви Путин.

Той допълни, че му е известно, че някои руснаци на шега наричат Аляска "Айс Крим".

Територията на Аляска е образувана от предишна руска собственост в Америка, която според договора, сключен на 30 март 1867 г. във Вашингтон и ратифициран на 28 май от Сената, е била отстъпена на Северноамериканските Съединени щати за паричното възнаграждение от 7 200 000 долара. Формалното предаване е станало на 11 ноември 1867 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят