Путин не само не пътува зад граница, но се отказва и от "прекия ефир" с народа

Експерти виждат пет възможни причини за рязката промяна в поведението на президента

Владимир Путин лети с делтаплан начело на ято жерави

Владимир Путин може да пропусне срещата на върха Русия - ЕС в Брюксел през декември, като изпрати на нея Дмитрий Медведев. Участието на президента в това мероприятие не бе потвърдено, но то се подразбираше от факта, че ще е във формат държавни глави. Но администрацията в Кремъл още не е решила кой ще отиде там, разказва пред РБК Daily един от нейните чиновници.

Путин няма да ходи в България и Турция, както бе планирано за началото на ноември, и вероятно тази визита ще остане за декември или за неопределено бъдеще. Няма обяснение за причините за тези промени.

Тази неопределеност тласна към нови разсъждения защо след прословутия си полет с жеравите Путин не пътува зад граница.

Двама служители в канцелариите на президента и премиера твърдят, че Брюксел влиза в графика на шефовете им. Но уточняват, че всичко може да се промени. Според версията на източник, близък до Министерството на външните работи, на срещата на върха все пак ще отиде Владимир Путин. Понижаването на статуса на мероприятието би било нежелателно с оглед на съществуващите противоречия между Русия и ЕС.

Близкият до Кремъл събеседник на РБК Дейли изброява главните: "Както досега, Русия продължава да се плаши от разполагането на американски ПРО в Европа, а Европа - от позицията на Русия за Сирия. Русия е категорично против Третия енергиен пакет на ЕС, който изисква недискриминационен достъп до тръбата, а Европа не се решава да пусне в действие договореността за отмяната на визите за руски граждани".

Анонимните източници от Кремъл подхвърлиха в медиите и версията, че полетът с делта план начело на ято от изчезващ вид жерави е изострил стара травма на държавния глава. Влизайки във всички електронни издания и блогове, новината стана едва ли не главна тема на деня и принуди прессекретаря на Путин Дмитрий Песков объркано да обяснява: "Наистина има една такава стара травма. Тя впрочем не е стара, а е обикновена спортна травма, обострила се е, когато Путин опънал ръка", каза той.

Така или иначе сред анализаторите цари мнението, че слуховете за влошеното здраве може и да не са безпочвени, защото президентът навърши на 7 октомври 60 години.

Тази версия, по мнението им, може да обясни защо Путин отмени и тазгодишния вече традиционен разговор пряко по телевизията с руските граждани.

"Последното само по себе си е вече сензация", счита наблюдателят от руската служба на ББС. "Путин е известен привърженик на стабилността и не би променял ред, наложен още в 2001 г. без сериозна причина, за да не повдига излишни въпроси. В предишните десет години суровият климат в общуването с народа кой знае защо не му пречеше", казва наблюдателят. Преди това прессекретарят Песков заяви, че "пряката линия" просто ще бъде пренесена в топлото време, а не когато мръзнат ушите и краката".

Пет възможни причини защо Путин вече е иска "да разговаря" с народа

Здравето на президента е една от петте причини, посочени от експерти, цитирани от ББС, президентът да не разговаря с народа във формата, който бе използвал досега десет години. Според наблюдателите на Путин вероятно ще му е трудно да изкара четири часа в пряко предаване и при това да запазва бодър вид. .

Ако здравето на президента е добро, както твърди Песков, възможно е Кремъл да се опасява от ексцесии - протестните настроения не спадат, последните допитвания до общественото мнение дават тревожни за властта резултати. Експертите не изключват, че на организаторите на "прякото предаване" няма да им се отдаде да опазят ефира от негативни или провокативни коментари.

Третата причина е, че Путин няма какво да каже. "В социалната психология е известно понятието "Тефлонов политик", но може да е и обратната ситуация - политически цугцванг, когато лидерът говори принципно правилни неща, а реакцията е една - не искаме да те слушаме, защото си ни омръзнал", пояснява наблюдателят. Той напомня, че в подобно положение се е озовал през втория си мандат Борис Елцин.

Четвъртата причина - Путин не знае какво да говори. В Кремъл осмислят сложилата се ситуация, следващите стъпки още не са набелязани и затова е решено да се вземе "тайм аут". Там сега се опитват да решат - да продължи ли завинтването на гайките или да се демонстрира търпимост и словесен стремеж към модернизация. "Мозъчната атака продължава, затова не е време за пряката линия", казват експертите.

И накрая, според петата версия, през третия си Мандат Путин е решил да изгражда идеократична държава, смисълът на която не е решаването на отдавна назрели проблеми на страната, а следването на някоя свръхценна идея.

"Лидерът на такава държава няма нужда от обратна връзка с народа, на него му трябва да приема поклонението на избрани от него представители", твърдят поддръжниците на тази теория.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят