Путин обвини САЩ в намеса в руските избори

Путин обвини САЩ в намеса в руските избори

САЩ са се намесвали в избори в Русия през 2000 г. и особено агресивно през 2012 г. Това заявява руският президент Владимир Путин в интервю за американския режисьор Оливър Стоун, предадоха агенциите. Последната, четвърта серия от поредицата на Стоун "Интервюта с Путин" (The Putin Interview) беше излъчена по канала Showtime в четвъртък вечерта.

Путин отказва да разкрие детайли за американската намеса в руските избори, но твърди че е говорил по този повод с предишния президент на САЩ Барак Обама и с държавния секретар Джон Кери.

Признанието на Путин идва след като САЩ започна разследване за руската намеса в президентските избори през 2016 г., които доведоха до избора на Доналд Тръмп. Новият американски президент уволни шефа на ФБР Джеймс Коми в началото на май, заради разследването. В четвъртък беше съобщено, че специалният прокурор Робърт Мълър, който беше натоварен с делото за руската намеса в американските избори, е започнал разследване срещу Тръмп за препятстване на правосъдието.

"Не сме се занимавали с никакви хакерски атаки. И трудно можем да си представим, че която и да било друга страна, включително такава като Русия, може сериозно някак си да повлияе на хода на предизборната кампания и нейните резултати (в САЩ - бел.ред.)", казва Путин в интервюто пред Стоун.

Той допълва, че хакерите така и не са открити, а срещу Москва не са предявени никакви улики. Според него историята с хакерските атаки отдавна се е превърнала в инструмент на политическата борба и опит за подкопаване на легитимността на президента.

"Нашето влияние върху изборите за президент на САЩ - това е лъжа. Това се прави сега по няколко причини. Да бъде подкопана легитимността на Тръмп, да бъдат създадени условия, влошаващи възможността за нормализиране на отношенията и просто да бъдат създадени условия, допълнителни инструменти за вътрешнополитическа борба. В този контекст руско-американските отношения са просто един инструмент на вътрешнополитическата борба в САЩ", смята Путин.

Той допълва, че победените на изборите демократи трябва да се извинят на избирателите, а не да раздуват руската заплаха.

"Тези хора, които се опитваха да манипулират общественото мнение, не трябваше да създават враг в лицето на Русия, а да се извинят на избирателите. Но те не го направиха", казва Путин.

Стоун задава въпроса дали САЩ са се намесили в изборите в Русия през 2012 г.

"И през 2000, и през 2012 г. - винаги го е имало. Но през 2012 г. бе особено агресивно. Няма да влизам в подробности", отговаря Путин, като допълва, че за целта били използвани дипломатически служители.

"Американските партньори знаят за това, казвал съм го и на Джон Кери, и на Обама. Трудно ни бе дори да си представим, че дипломатически служители агресивно са се включили в предизборната кампания вътре в Русия. И събираха при себе си опозиционните сили, и ги финансираха, ходиха на всякакви опозиционни митинги. Дипломатическата служба трябва да се занимава с друго, дипломатическата служба трябва да изгражда междудържавните отношения", казва руският президент.

Според него неправителствените организации често биват финансирани от някакви "почти държавни" източници или от Държавния департамент. Това се случвало в цялото постсъветско пространство, в Източна Европа, Африка, Латинска Америка.

"Симпатизирахме на Тръмп"

"Разбира се, ние симпатизирахме на Тръмп и го правим и сега, защото той публично заяви за готовността и желанието си да възстанови руско-американските отношения", заявява Путин.

По думите му президентът на САЩ грамотно е изградил предизборната си кампания, която се основавала върху очакванията на народа, макар да е прекалявал по много въпроси.

Оливър Стоун отбелязва, че при Путин са се сменили четирима американски лидери - Бил Клинтън, Джордж Буш-младши, Барак Обама и Доналд Тръмп. Режисьорът пита какво се е променило.

"Почти нищо. Животът нанася корекции. Навсякъде, включително в САЩ, бюрокрацията е силна и всъщност тя управлява света", казва Путин.Той добавя, че Русия е готова да дочака мига, в който Вашингтон ще бъде готов за диалог.

На въпрос за среща с Тръмп руският президент отговаря, че не смята да бърза.  Той посочва, че на американския лидер му предстои да изгражда отношения с партньорите, включително с институциите в САЩ - такива като Пентагона, Държавния департамент, с републиканците и демократите. Когато администрацията във Вашингтон бъде готова за практическа работа, от Москва веднага ще отговорят.

"Надявам се също, че ще успеем да намерим някакви точки, по които ще се разбираме. Трябва да започнем предметен диалог с американската страна и на равнище Държавен департамент, и на равнище спецслужби, и на равнище Съвет за национална сигурност. Само публични изявления не са достатъчни нито от наша, нито от американска страна. Ние искаме днес да чуем аргументи от американска страна. Искаме да бъдем чути", заявява Путин.

И добавя мрачно шеговито, че "винаги има надежда, докато не ни откарат с бели обувки на гробищата".

За тайната война

Стоун прожектирал пред Путин откъси от филма си за Едуард Сноудън, бившият сътрудник на американската Агенция за национална сигурност, който избяга в Москва. Той пита руския президент не се ли води в момента тайна война между Москва и Вашингтон в кибер пространството.

В отговор Путин цитира третия закон на Нютон, според който всяко действие ражда противодействие и характеризира като "огромно стопанство" разузнавателната общност в САЩ. По тази причина 600 милиарда долара, които Пентагонът харчи годишно, не е всичко, което отива за отбраната и сигурността.

Същевременно при изграждането на собствения си потенциал в киберпространството Русия трябвало да настига другите страни и отново да формулира за себе си принципите на сигурността.

Планове за бъдещето

На твърденията, че Путин е натрупал огромно състояние, руският президент отговаря, че няма такова голямо богатство, за каквото говорят. "Ако имах тези сметки в Кипър, нали щяха да бъдат намерени", заявава Путин.

Стоун пита руския президент какви са плановете му за бъдещето и колко дълго смята да управлява страната си. Според Путин въпросът за лидера трябва да бъде решен от самата Русия и тя няма да се оправдава пред никого.

Американският режисьор задава въпроса не вижда ли Путин опасност, че е на власт вече толкова години, а в случай на преизбиране през 2018 г. ще прекара на постовете президент и премиер общо 24 години.

"Въпросът има ли нужда Русия от когото и да било се решава от самата Русия. Що се отнася до смяната на властта, това безспорно трябва да го има и безспорно в този процес трябва да има сериозна конкуренция. Тази конкуренция трябва да се води между национално ориентирани хора", смята Путин.

"В крайна сметка повтарям още веднъж - все пак гражданите на Русия вземат окончателното решение", обобщава той.

"Сега не говорим за оцеляване. Имайки предвид всичко отрицателно - а вие говорихте и за имперското минало, и за съветското минало, което е било миналото, и всичко положително от миналото - Русия се е изграждала хиляда години. Има си свои традиции. Има собствена представа за справедливост. Има собствена представа за ефективността на властта. И въпросът съвсем не е някой да задържи съществуващата система на властта или самия себе си. Въпросът е в гарантирането на растежа на икономиката, нейните темпове, качеството на живот на гражданите, повишаването на отбранителната способност в нормален режим, а не в условията на някакви усложнения и кризи", казва Путин.

Стоун го пита дали е съгласен, че хората се променят, без самите те да го забелязват, ако прекалено дълго са на власт.

"Това наистина е много опасно състояние. Ако човек, намиращ се на власт, усеща, че е изгубил този нерв, той трябва да напусне поста си", отговаря Путин.Той обаче не отговаря на въпроса дали ще се кандидатира догодина за държавен глава, защото интригата трябвало да остане.

Путин е против прекаленото демонизиране на Сталин, както и против това да бъдат забравени ужасите на сталинизма. Бащата на народите бил сложна фигура, продукт на своята епоха. Демонизирането му бил един от начините за атака срещу СССР, а днес - срещу Русия. Други народи също имали подобни фигури, но ги боготворели. Такива били Кромуел за англичаните и Наполеон за французите.

На прощаване Путин пита Оливър Стоун дали някога са го били. Режисьорът признава, че се е случвало.

"Тогава няма да ви се наложи да свиквате. Защого ще си го получите", казва му руският президент.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?