Путин обяви, че ще се кандидатира за четвърти мандат

Руският президент Владимир Путин направи в сряда дългоочакваното и отлагано съобщение, че ще се кандидатира за нов мандат на изборите догодина.

 

"Да, аз ще се кандидатирам за поста президент на Руската федерация", каза той пред ветерани и работници от автомобилния завод ГАЗ.

 

На митинг в завода в град Нижни Новгород той каза, че "Русия ще върви напред и в това движение напред никой и никога няма да я спре".

 

Путин отбеляза, че едва ли има по-добро място от Горкиевския автомобилен завод да обяви кандидатурата си и благодари на присъстващите за подкрепата.

 

Президентските пълномощия на Владимир Путин изтичат на 7 май 2018 г. Ако победи на изборите, той ще бъде президент за още шест години, тоест до 2024 г.

 

За пръв път той бе избран за президент на Русия през 2000 г. На 31 декември предходната година президентът Борис Елцин подаде остава и посочи Путин за и.д. президент.

 

През 2004 г. Путин бе преизбран. След това през 2008 г. президент стана Дмитрий Медведев и Путин зае премиерския пост, а през 2012 г. Путин спечели нов президентски мандат и Медведев се върна на премиерския пост, припомня ТАСС.

 

Путин изглежда е решил да направи съобщението в последния момент, тъй като само няколко часа по-рано по време на събитие в Москва той каза, че много скоро ще реши дали да се кандидатира на президентските избори догодина, и отбеляза, че по принцип това зависи от обществената подкрепа.

В отговор на въпрос, зададен му от водещия на връчването на наградата "Доброволец на Русия 2017", събитие в което участваха предимно млади хора, Путин заяви, че това е отговорно решение, чиито мотиви са подобряване на живота на хората в Русия и укрепване на нейната мощ, а това може да се постигне само ако кандидатът има доверието и подкрепата на хората.

 

После президентът се обърна към залата и попита дали, ако вземе решение да се кандидатира, ще получи подкрепата на присъстващите. Отговорът бе силно "да" и бурни аплодисменти.


Рейтингът на Путин е 80 процента и се очаква, че той ще спечели четвъртия си мандат без проблеми, но досега бавеше обявяването на кандидатурата си, отбелязва Асошиейтед прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?