Путин подкара "Камаз" за откриването на Кримския мост

Руският президент: Царят-бащица, Хитлер и Сталин не успяха, но сега чудото се случи

Сн. ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин подкара лично "Камаз" за откриването на моста за Крим. Съоръжението над Керченския пролив е единствената сухопътна връзка между Русия и анексирания от нея през 2014 г. Кримски полуостров.

Държавният глава седна зад волана на оранжев самосвал "Камаз" (най-големият руски камион). До себе си настани генералния директор на строителната компания "СГМ-Мост" Александър Островски.

"Камаз"-ът на Путин водеше колона от 35 машини - самосвали, автокранове, цистерни и друга строителна техника, използвана при строежа на съоръжението. Специално инсталирани видеокамери показваха движението на колоната по 19-километровото трасе на моста.

Преди потеглянето на колоната на информационното табло в началото за моста светеше надпис "Няма изходи". След това светна зелена светлина и се появи надпис "На добър час".

Путин запали двигателя и потегли. Телевизията "Раша тудей" предаде кадри от кабината на камиона, където руският президент разговаря със спътниците си. Путин взе разстоянието от 19 км за 16 минути вместо планираните 25, което бе отбелязано специално от всички руски телевизии, които предаваха събитието на живо.


В другия край на 19-километровия мост в Крим митинг-концерт очакваше руския държавен глава. Участие в него взеха редица руски звезди, сред които Лариса Долина, Дмитрий Билан, Валерия, Пелагея, Зара, Олег Газманов, Григорий Лапс.

"Искрено ви поздравявам за този забележителен празник. В истинския смисъл на думата това е исторически ден! Исторически, защото в различни исторически епохи,, дори и при царя-бащица, хората са мечтали да се изгради този мост. След това, ако се върнем към 30-те години на миналия век, през 40-те години, през 50-те години (бел. ред. - времето на Сталин и Хитлер) и накрая, благодарение на вашата работа, на вашия талант, този проект, това чудо се случи", каза Путин пред строителите на съоръжението, цитиран от ТАСС.

Предсрочно откриване на пътната част на моста

Движението за автомобили и обществен транспорт по моста от двете страни ще бъде пуснато на 16 май – сряда. Железопътното трасе обаче няма да бъде пуснато в експлоатация.

Строителството на моста започна през февруари 2016 г. Плановете бяха съоръжението да бъде открито за автомобили през декември 2018 г.

На 1 март тази година обаче Путин обяви, че движението ще бъде отворено "само след няколко месеца" и сроковете бяха съкратени.

Железопътната част на моста трябваше да бъде открита през декември, но сега е отложена за края на 2019 г.

Стойността на жп линията е 17 милиарда рубли, а на целия мост - около 228 милиарда рубли, което прави над 3 милиарда евро.

Водещата на концерта нарече моста - "строежът на века". В изграждането му са участвали над 10 000 души, а в пиковити моменти над 15 000 работници. На практика може да се каже, че на този обект е работила цялата страна, каза Путин.

"Това е забележителен резултат, който прави Крим и славния Севастопол още по-силни, а всички нас по-близки един към друг", каза руският президент. И обеща още много нови пътища, летища, пристанища и т.н.

Дългата история на съоръжението

Първите планове за строеж на мост през Керченския пролив са на британски инженери още през 70-те години на ХVІІІ век. Към онзи момент идеята остава нереализирана, защото начинанието се оценява твърде скъпо, предаде Би Би Си.

В началото на ХХ век цар Николай II се връща към тази идея, но този път проектът е възпрепятстван заради началото на руско -японската, а след това и на Първата световна война.

По време на Втората световна война лидерът на нацистка Германия Адолф Хитлер разпорежда да се построи мост над Керченския пролив на окупираните територии, за да се помогне за по-бързото прехвърляне на военна техника в Кавказ. Строителството обаче спира след настъплението на Червената армия и връщането на Крим в състава на Съветския съюз.

След това със задачата се заемат съветски инженери – през 1944 г. те успяват за рекордно кратък срок да построят железопътен мост над Керченския пролив, но през зимата опорите на моста са разрушени от леда.

После в Съветския съюз решили да се откажат от изграждането на мост и да го заменят с ферибот, който е открит през 1954 г.

Меморандум за строителството на моста е подписан едва през 2010 г. от тогавашните президенти на Русия и Украйна Дмитрий Медведев и Виктор Янукович. Към онзи момент цената на съоръжението се оценява на 1 млрд долара.

През март 2014 г., след като на власт в Украйна идват прозападни политици, Русия анексира Крим. Веднага след това Путин нарежда на транспортния министър да се построи шосеен и жп мост.

Предвождайки откриването му на 15 май Путин демонстрира контрола на Русия над анексирания полуостров.

19-километровото съоръжение, наричано "моста на Путин", е най-дългият в Русия и един от най-дългите в Европа. Фактически той се състои от два паралелни моста – един шосеен, състоящ се от 4 ленти и един железопътен.

Преминаващият през моста път започва на Таманския полуостров, преминава през 5-километров язовир и остров Тузла, след това пресича Керченския пролив и излиза на Кримския бряг.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят