Путин посъветва Тръмп да види в огледалото виновника за скъпия петрол

Призова енергетиката да се уповава на пазара и диалога, а не на политически интриги

Путин посъветва Тръмп да види в огледалото виновника за скъпия петрол

Руският президент Владимир Путин обяви по време на широка международна дискусия в Москва за предизвикателствата пред световния енергиен пазар, че би посъветвал американския лидер Доналд Тръмп  като търси виновника за ръста на цените на петрола да погледне в огледалото. В разговора в рамките на откритата в сряда Руска енергийна седмица, която ще продължи до 6 октомври включително, участваха още енергийният министър на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих, както и представители на енергийните компании "Шел", "Тотал", "Фортум" и "Енел".

Путин говори още за необходимостта от сътрудничество на глобално ниво в областта на енергетиката, за спазването на пазарните принципи и конкуренцията без политически интриги, за ангажиментите на Русия по подписаното от нея Парижко споразумение и за това, че без САЩ трудно ще се постигне напредък в борбата с климатичните промени. Той коментира също така необходимостта от възобновяеми енергийни източници и алтернативните горива, но изрази становището си, че те все още не могат да са конкуренция на конвенционалните петрол и газ. Говори и за електромобилите, за чието захранване от контакта трябва енергия, която да стигне до него и която може да бъде осигурена в необходимите количества все още само от традиционни горива.

Приемливи петролни цени от 60-75 долара

Според Путин сегашният ръст на цените на петрола е свързан с външни чисто политически фактори.

"Ръстът на цената на нефта не е толкова резултат на нашата работа (изпълнението на споразумението за намаляване на петролния добив между страните от ОПЕК и държави извън картела), колкото резултат, дължащ се в значителна степен на различни обстоятелства -  около очакваните санкции спрямо Иран, между другото абсолютно незаконно решение и вредно за цялата световна икономика; това е намаляването на добива в Северна Африка заради редица политически обстоятелства – гражданската война и други; това е намаляването на добива във Венецуела – също по вътрешно политически съображения и заради въведените там ограничения", изброи руският президент.

"Нека си кажем направо, че цената на петрола в значителна степен е резултат от дейността на сегашната американска администрация. Вижте в Либия какво става. Това е резултатът от безотговорната политика, която пряко се отразява на световната икономика", посочи Путин.

"Ние имахме много добра среща с президента Тръмп в Хелзинки и ако бяхме засегнали темите, които сега обсъждаме, бих му казал: Ако искаш да намериш виновника за ръста на цените, Доналд, трябва да погледнеш в огледалото", каза руският държавен глава, който отговаряше на редица въпроси по време на дискусията.

Според него приемливата за Русия цена на петрола е в рамките на 60-75 долара за барел. Американският лек суров петрол с доставка през ноември в сряда стигна цена от 75.24 долара за барел в азиатската електронна сесия на Нюйоркската търговска борса, а декемврийските фючърси за сорта Брент - 84,85 долара за барел.

"По-добре е да не се намесваме в пазарните процеси, да не се опитваме да получим някакви конкурентни преимущества за сметка на политически инструменти и да не се опитваме да регулираме както в Съветския съюз цените (на нефта) – това до нищо добро не е довело", коментира още той.

Путин декларира още, че Русия и в бъдеще ще е в основата на диалога между нефтодобивните държави за създаване на условия за устойчиво развитие. Според него постигането на прогрес в световната енергетика може да стане само чрез конструктивен диалог между всички участници на пазара без политически нотки.

Над политическите интриги

"Има неща, които са над политическите интриги. Например за газовите доставки в Германия не всички знаят, че Германия прие решение за закриването на ядрената си енергетика, чийто принос в енергийния баланс на страната е 34 на сто. С какво ще се запълни този вакуум", попита президентът на Русия и почти веднага си отговори сам, посочвайки, че проектът за строежа на газопровода "Северен поток 2", срещу който се обявяват САЩ и редица прибалтийски държави, ще бъде реализиран.

Той отбеляза, че "Северен поток" е изключително търговски проект, който е свързан с увеличението на потреблението на енергия в Европа, където същевременно намалява добивът на природен газ.

"Получените разрешения са достатъчни за реализацията на "Северен поток 2. Немските партньори започнаха да строят в морето, ние също пристъпваме към това. Нямаме повече проблеми с получаването на каквито и да било разрешителни – Финландия прие такова решение, Швеция, Германия, Русия – това ни е напълно достатъчно, за да реализираме проекта", заяви Путин.

По думите му Европейският съюз се нуждае и от "Северен поток 2" и от "Турски поток".

Жизнено необходими "Северен поток 2" и "Турски поток" 

Преди неговото участие във форума, зам.-шефът на "Газпром" Александър Медведев заяви, че растящото търсене на газ в Европа изисква построяването на нови маршрути за доставка.

"Тази година ще поставим нов рекорд, който ще ни приближи до договорените количества – 204.5 млрд. куб. м, и допълнителното търсене означава, че трябва да се създават нови транспортни маршрути. Затова и "Северен поток 2" и "Турски поток" са жизнено необходими за Европа", каза Медведев 

Според него до 2025 г. Европа ще има нужда от допълнителни 60 млрд. куб. м годишно, а до 2030 г. - 80 млрд. куб. м, макар че оценките може и да стигнат и до 100 млрд. куб. м.

Зам.-шефът на руския концерн посочи още, че в много скоро време използването на газ в производството на електроенергия ще е равно по екологичност на производството на ток от слънце и вятър. Това може да стане чрез добавянето на водород към природния газ.

Путин се спря и на това, че САЩ не можело да бъдат конкурент на Русия на европейския газов пазар, тъй като американският втечнен газ струва с 30 процента по-скъпо от руския тръбопроводен газ. В същото време отбеляза, че Русия също вижда перспективи в износа на втечнен газ и неслучайно работи в тази посока и вече е направила първите експортни пратки.

Путин заяви също така, че "Газпром" не е монополист на европейския пазар. "Ние сме износители и продаваме толкова, колкото се търси. Не сме най-големият продавач", каза държавният глава

"Ние сме традиционен доставчик (в Европа) на тръбопроводен газ. Правим това от 1960-те години. Правим това във висша степен отговорно, професионално и по много конкурентни цени за европейския пазар", каза руският президент.

Споделяне

Още от Бизнес