Путин предложен за Нобелова награда за мир

Путин предложен за Нобелова награда за мир

Руският президент Владимир Путин бе предложен за Нобелова награда за мир за 2008 година, предадоха руските медии в четвъртък. Кандидатурата му е издигната от създадения миналата година в Цюрих Център за изследване на

алтернативната енергия заради "далновидния му план да намери ефективна форма на алтернативна енергия върху основата на нанотехнологиите".

"Високо ценим инициативата на Владимир Путин за гарантиране на енергийна безопасност в света, за създаване на справедлив и стабилен пазар на енергоносители и търсене на нови ефективни източници на енергия", заяви ръководителката на центъра, цитирана от ИТАР-ТАСС.

В разпространено от научния център комюнике се посочва, че планът на Путин ще позволи предотвратяването на война заради нефта. "Усилията му за откриване на ефективен заместител на петрола са в полза на цялото човечество и са принос за установяването на световен мир", се казва в съобщението.

"Идеята на президента Владимир Путин да създаде държавна корпорация за нанотехнологии, чието финансиране е сравнимо със средствата, отпускани въобще за наука в Русия, показва от една страна доколко сериозно е отсъствието на ефективни форми на алтернативна енергия, от друга – ръководната роля и проницателност на руския президент", пише още в комюникето.

Намерението за държавната корпорация за нанотехнологии бе лансирано в послание на руското президентство до Федералното събрание през 2006 година. Законът за учредяването ѝ бе внесен в Държавната дума от партия "Единна Русия" и приет през септември същата година. Общата сума за финансиране на изследванията в областта на нанотехнологиите се очаква да възлиза на около 180 милиарда рубли.

Лауреати на Нобелова награда за мир досега са били двама руснаци - борецът за човешки права Андрей Сахаров и президентът на СССР Михаил Горбачов. Тази година призът бе поделен между бившият вицепрезидент на САЩ Ал Гор и Междуправителствената експертна група на ООН за климатичните промени.

Споделяне

Още от Свят