Путин прие льо Пен, тя демонстрира пълен синхрон с руските позиции

Руският президент декларира, че страната му не се меси в изборите във Франция

Путин прие льо Пен, тя демонстрира пълен синхрон с руските позиции

Месец преди президентските избори във Франция лидерката на крайнодесния "Национален фронт" Марин льо Пен демонстрира в Москва пълен синхрон с руските позиции по всички ключови международни въпроси.

Кандидат-президентката говори на заседание на външнополитическата комисия на Държавната Дума, след което бе приета в Кремъл от президента Владимир Путин. Той пък увери, че страната му по никакъв начин не се меси в изборите във Франция.

Необичайно е за Владимир Путин да приема кандидат за президент толкова скоро преди изборите. По традиция и по протокол той се среща с държавни глави от неговия ранг или евентуално с министър-председатели от страни с парламентарен режим, отбелязва обаче Франс прес.

Връзките на „Националния фронт“ с Русия са под светлините на прожекторите, откакто той взе заем от 9 милиона евро от банка в Москва. Дипломати казват, че членове на НФ са чести посетители в Русия.

Партията на льо Пен е една от многото националистически, крайнодесни и евроскептични партии в Европа, които се ползват с добрите чувства на руските власти (включително помощ от руски пропагандни канали, заеми от руски банки, посещения в Русия) и им отвръщат с взаимност.

"Не виждам поводи, които да оправдаят днешното враждебно отношение на френските власти към Русия", заяви льо Пен на заседание на външнополитическата комисия в Държавната дума в петък. "Винаги смятаме, че Русия и Франция трябва да поддържат и развиват отношенията, които ни свързват от стари времена", добави Льо Пен, обилно цитирана от ТАСС.

"Колкото до санкциите и моето отношение към санкциите (на ЕС срещу Русия - бел. ТАСС), знаете, че винаги сме били против санкциите. Смятам ги за несправедливи и нещо повече, за глупави", подчерта тя.

"Не вярваме нито в дипломацията на заплахите, нито в дипломацията на санкциите, нито в дипломацията на шантажа, която ЕС напоследък прилага все по-често не само срещу Русия, но и срещу свои собствени членки", отбеляза френският политик.

Франция вече не е изцяло суверенна страна, защото е делегирала на ЕС част от своите пълномощия, "поне що се отнася до търговските преговори и упражняването на дипломатически функции" - "а ЕС се държи в момента като противник на идеята, която отстояваме в своята политика", заяви Льо Пен.

Русия и Франция трябва да обединят усилия в борбата с общите предизвикателства, по-специално с ислямския фундаментализъм. Русия дава безспорен принос за тази борба. Надявам се Франция да си възвърне суверенитета и вече да няма никакви поводи, за да се възпрепятства подновяването на руско-френските отношения, каза тя.

Марин льо Пен съобщи, че позицията ѝ във връзка с конфликта в Украйна все така съвпада с позицията на Русия. "Винаги съм подчертавала в изявленията си ролята на ЕС за разрастване и задълбочаване на този конфликт", каза тя, след което повтори дословно и руската теза за събитията в Украйна.

"Днес в Украйна сме принудени да контактуваме с правителството, което незаконно дойде на власт в резултат на "революцията от Майдана" и сега бомбардира гражданското население на Донецк и Луганск. Това е военно престъпление и то би трябвало да възмути до крайност всички онези защитници на човешките права, които днес чуваме постоянно да правят съвсем различни изявления във френските медии", поясни Льо Пен.

Но френското ръководство според нея "слуша на първо място американските си стопани". "САЩ целят да предизвикат истинска война в Европа с това, че се канят да въоръжат Украйна. Те искат да докарат зоната на НАТО до руската граница. Те вече много години се опитват да засилят влиянието си в Източна Европа. САЩ се стремят Украйна да влезе в НАТО, същата цел преследва и днешното украинско правителство", заяви Марин льо Пен.

Русия "придава много голямо значение на отношенията с Франция", при което се стреми да поддържа уравновесени отношения както с управляващите, така и с опозицията, каза по-късно по време на срещата си с льо Пен в Кремъл Владимир Путин.

По повод президентската кампания във Франция той декларира, че Русия "по никакъв начин не желае да влияе на настоящите събития, но остава в правото си да общува със всички представители на всички политически сили в страната". Путин поясни, че така правят в Европа и в САЩ.

Льо Пен благодари на Путин за срещата и отбеляза, че между Франция и Русия има дълбоки културни икономически и стратегически връзки.

Говорителят на Путин Дмитрий Песков заяви, че руският президент и Марин льо Пен не са обсъждали възможността за финансиране на партията на Льо Пен от руски банки. "Не мисля, че това е възможно", каза Песков по повод подобно финансиране. "Не, по никакъв начин", отговори той на въпрос дали Путин и Льо Пен са обсъдили възможността за финансиране на Националния фронт.

Песков отбеляза, че това е била първата среща между Путин и Льо Пен. "Доколкото ми е известно те не са се познавали отпреди", каза той.

Споделяне

Още от Европа

Колко време давате на новия парламент?