Путин: Руските ракетни изпитания са сигнал към САЩ

Путин: Руските ракетни изпитания са сигнал към САЩ

Изпитанията на новата руска междуконтинентална балистична ракета отпреди два дни и на новата руска крилата ракета са в отговор на американските действия, разпалили надпревара във въоръжаването и подкопали сигурността на света, заяви в четвъртък руският президент Владимир Путин, цитиран от Ройтерс.

“Нашите американски партньори напуснаха Договора за противоракетна отбрана. Тогава ние ги предупредихме, че ще излезем с ответни мерки, за да запази стратегическия баланс в света. "Предупредихме ги, че отговорът ще е асиметричен", заяви Путин и допълни, че и Русия и занапред ще усъвършенства възможностите си.

Не ние сме инициатори на новия кръг от надпреварата във въоръжаването, посочи той. "А какво правят партньорите ни? Те пълнят Източна Европа с нови оръжия", каза Путин. "Нова база в България, още една в Румъния,  разполагане на нови ракети в Полша, радар в Чехия...Какво се очаква да правим ние? Не можем просто да наблюдаваме всичко това", заяви руският лидер.

Твърди се, че новата междуконтинентална ракета, тествана във вторник, може да пробие всяка защитна система, включително планирания американски щит в Европа.

Според Русия американският противоракетен щит е заплаха за нейната сигурност и ще промени стратегическия баланс в Европа. Вашингтон обаче отхвърля това и посочва, че целта на системата е да защити Европа от неблагонадеждни държави като Иран и Северна Корея.

Руският ръководител каза, че в международната политика някои държави се опитват да налагат диктат и империализъм, предаде ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА. Коментирайки защо възникват проблеми в отношенията между Русия и Запада, Путин посочи, че светът се е променил и е направен опит той да стане еднополюсен. Някои държави са поискали да налагат волята си, без да се съобразяват с нормите за международно общуване и с международното право, продължи Путин. Той изтъкна, че е вредно и опасно нормите на международното право да бъдат подменяни с принципа за политическа целесъобразност.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?