Путин създаде конкурент на “Аерофлот”

Путин създаде конкурент на “Аерофлот”
Указ за създаването на частно-държавния алианс “Еър Юниън”, който да конкурира лидера в отрасъла “Аерофлот”, подписа президентът на Русия Владимир Путин, съобщиха информационните агенции в сряда.

Държавата ще вложи в уставния капитал на “Еър юниън” акциите си в Домодедовските авиолинии, Красноярските авиолинии и авиокомпанията Самара,в които държи съответно половината дял, 51 процента и 46.5 на сто. Така ще се формира участие от 45 на сто за Кремъл. Останалият капитал ще е за частните авиопревозвачи “Сибавиотранс” и “Омскавиа”.

Предстои “Еър юниън” да бъде включена в списъка на стратегическите предприятия на Русия. Създаването на авиоалианса бе одобрено от правителството през февруари.

Акционерите в новия превозвач се опитват да се обединят още от 2004 г., но дълго време не успяваха да получат разрешение от правителството. До средата на 2006 г. Федералната агенция за управление на федералното имущество на Русия настояваше алиансът да бъде създаден под контрола на държавата. Агенцията предлагаше в обединението да бъдат включени и още няколко държавни компании.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?