Путин се увековечи в униформа на последния руски цар

Платното на велик руски художник ще оживее след повече от един век и ще събере 88 видни ръководители на днешна Русия начело със сегашния президент Владимир Путин, който ще блесне в униформа на цар Николай Втори, съобщи испанската информационна агенция ЕФЕ.

Проектът вече има одобрение на президентската администрация и през следващия месец в Думата ще бъдат представени първите ескизи.

Почти нищо няма да бъде променено в съвременния вариант на "Тържествената сесия на Държавния съвет" - класическата творба на художника Иля Репин, създадена през 1903 г. по поръчка на царя по случай 100-годишнината на зародиша на руския парламентаризъм, уточнява ЕФЕ.

"Римейкът" ще спази композицията, ще бъдат възпроизведени интериорът и облеклото на главните действащи лица, които някогашният монарх е задължавал с декрет да позират по 40 минути пред художника.

Само че лицата ще бъдат различни: в униформа и с отличията на последният от царската фамилия Романови ще се появи президентът Путин, както и други 88 видни личности, избрани според анкета по интернет.

За разлика от Репин, който изпълнил повелята на монарха, неговите съвременни последователи -художниците Фарид Богданов и Сергей Калинин рисуват новата версия на "Сесия на Държавния съвет" по собствена инициатива.

Единственият руски политики, който отказал да позира, е последният президент на СССР - Михаил Горбачов, допълва ЕФЕ, цитирана от БТА.

Още от Свят