Путин ще ходи с военен кораб до Света гора

Руският президент Владимир Путин ще посети Атон и ще се срещне в Солун с гръцкия премиер Константинос Караманлис на 4 и 5 септември, съобщи Кредо Ру, позовавайки се на в. Елефтеротипия.

Путин ще посети Гърция с военен кораб от Измир след края на официалната си визита в Турция на 2 септември. Заради лоши метеорологически условия през декември 2001 г. президентът на Русия не можа де посети Атон. Предстоящата визита ще се състои с благословията на руския патриарх Алексий Втори, с когото президентът се срещна на 17 август.

Путин ще стане първият руски президент, посетил Атон. В Света гора има 20 манастири, сред които един е руски - "Св. Панталеймон".

Светогорската монашеска република е под юрисдикцията на Вселенския патриарх Вартоломей, чието седалище се намира в Истанбул.

Българският президент Георги Първанов още не ходил на поклонение в Света гора, където българският манастир носи името на Св. Георги Зограф. За разлика на от държавния глава, премиерът и бивш цар Симеон Сакскобургготски посети българските монаси.

Още от Свят

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?