Путин сравни инициаторите на украинската църква с безбожниците от 20 век

Путин сравни инициаторите на украинската църква с безбожниците от 20 век

Инициаторите на новия църковен проект в Украйна грубо се намесват в църковния живот и напомнят на безбожниците, които са преследвали свещениците и вярващите през 20 век. Това заяви руският президент Владимир Путин на мероприятие по случай десет години от събора на Руската православна църква, на който се състоя интронизацията на руския патриарх Кирил, съобщи ТАСС.

"Днес в Украйна се осъществява проект, който няма отношение към вярата, а е напълно фалшив" и свързан с борбата за власт, каза Путин.

"Тъжно е, че в него се оказа въвлечен и Константинополската патриаршия. Протича грубо вмешателство в църковния живот, чиито инициатори сякаш са се учили от безбожниците от миналия век, които гонеха вярващите от храмовете и преследваха свещенослужителите", заяви руският президент.

Властите на Русия не се месят в църковните дела, включително тези в независима Украйна, но си запазват правото да реагират и да правят всичко в защита на правата на човека, включително свободата на вероизповеданието, предупреди той. 

Споделяне

Още по темата

Още от Свят