"Химко" праща работници в Нигерия и ОАЕ

Ръководството на врачанското торово дружество "Химко" търси специалисти и работници за изпълнението на проекти в Нигерия и в Обединените арабски емирства, съобщиха от дружеството. Предимство ще имат работилите и работещите в завода, за които ще се организират и безплатни курсове по чуждоезиково обучение.

В Нигерия "Химко"АД е регистрирало смесено дружество с лондонска компания, което участва в процедура, обявена от нигерийското правителство, за изграждане на торов завод в град Харкорт, съобщи председателят на управителния съвет на "Химко" Николай Вузев.

"Химко" участва с 20 процента, като има ангажимент да осигури 50 специалисти с висше и със средно специално химическо образование за монтаж и пуск на линиите за производство на азотни торове в новия завод.

В свободната зона на град Шаржа на Обединените арабски емирства, "Химко" може да участва както в строителството и пуска на нов завод, така и с износ на собствена инсталация за производство на амоняк и карбамид.

От 708 работещи във врачанския торов завод, 350 са получили предизвестия за уволнение от 1 февруари, а 358 дават дежурства в неработещото предприятие. За 60 работни дни през миналата година дружеството е изплатило 1 960 000 лева заплати и дължи още 1 180 000 лева.

Част от тези задължения ще бъдат изплатени от продажбата на 300 тона черни метали, след като бъде изцяло нарязана инсталацията "Изпарение II степен". Тя е пусната през 1997 г., но поради проектантски и технически грешки не е работила.

По БТА

Споделяне
Още от Бизнес

Как оценявате кризисните икономически мерки на правителството?