"Химко" спря

Със заповед от 27 януари председателят на УС на "Химко"АД - Враца, Николай Вузев и изпълнителният директор Андрей Семерджиев спират утре работа във всички производства, звена, участъци, служби и отдели на торовия завод.

Заповедта е съпроводена с уведомление до Бюрото по труда, в което се казва, че след 30 дни, смятано от 22 февруари, ще бъдат уволнени 500 работници и служители поради спиране на работа за повече от 15 работни дни. 470 от тях са на възраст между 20 и 50 години, а 30 са над 50 години; 380 са мъже, 120 - жени.

Същото нареждане и уведомление е издадено и от "Хименерго"ЕАД, според което предстои от дружеството да бъдат уволнени 110 човека. Копия от заповедите и уведомителните писма са били разлепени днес на портала на завода. С тези заповеди се забранява на работниците от утре да влизат в завода. Те носят отговорност за работното си място, за апаратура, машини и други матгериални активи, които трябва да издадат с протокол.

През следващите дни работниците на "Химко" ще се вдигнат на протести както за неизплатените им от март миналата година заплати, така и за да обърнат внимание на министри и депутати, които с безучастното си поведение според тях са допринесли за ликвидирането на врачанския торов завод.

По БТА

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?