"Новото време" приема Симеон без "кликата" в НДСВ

Известно разграничаване от партия НДСВ съзря в откритото писмо на премиера Симеон Сакскобургготски от събота заместник-председателят на партия "Новото време" Борислав Цеков.

"Подобни политически послания обикновено се отправят в рамките на партиен форум, в случая имаме пълно неглижиране на партия НДСВ и ясна оценка, че тази партия се нуждае от сериозни реформи, каза Цеков пред журналисти. На въпрос дали изявлението на премиера е началото на предизборната кампания на НДСВ, Цеков каза, че по-скоро е началото на кампанията на Симеон Сакскобургготски.

Бившият царски депутат Цеков каза, че ако се говори за сътрудничество на "Новото време" със Симеон Сакскобургготски като политически фактор, важи същото, което от новата партия казват за всички политически сили - че води политика на протегната ръка. По думите му обаче не се вижда основа за сътрудничество между новата партия и НДСВ.

В писмото, обявено чрез в. "Труд", Симеон заяви официално намерението да се кандидатира за втори премиерски мандат и посочи, че няма намерение да се кандидатира за президент. Той също така обеща името му да отпадне от наименованието на оглавяваната от него партия "Национално движение Симеон Втори" и че този път той лично ще реди листите, като изхвърли корумпираните.

В писмото Симеон дава заявка, че е склонен да се коалира с всеки за ново управление, като признава, че НДСВ няма да повтори феноменалния си изборен резултат от юни 2001 г.

"Партия НДСВ в сегашното си състояние представлява клика, лишена от ясни демократични механизми за вземане на решения, в нея властват интриги и политически хамелеони, добави Цеков. Той и съпартийците му напуснаха НДСВ в голяма степен заради непримирим конфликт със зам.шефа на партията, бивш председател на ПГ и сега вицепремиер Пламен Панайотов. В неделя лидерът на "Новото време" Мирослав Севлиевски изтълкува писмото на премиера като "шамар за панайотките". Мнозина депутати съзряха точно тях в критикуваните от Симеон за политическо хамелеонство и злоупотреба с власт.

Зам.председателят на "Новото време" смята, че в отвореното писмо на премиера се вижда ясна управленска заявка, заявка за нов мандат и за съставяне на правителство след парламентарните избори, основано на програмна основа, а не толкова на идеологическа.

По отношение на управленската част от обръщението прави впечатление, че има елемент на самокритика, който заслужава уважение, посочи Борислав Цеков. Не са много министър-председателите в нашата история, които са си правили самокритика или са посочвали грешките си, отбеляза той.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: