"Шуменско пиво" пуска на пазара бира "Туборг" до май

До месец май на пазара ще се появи бира "Туборг", произведена в "Шуменско пиво", съобщи изпълнителният директор на "Карлсберг - България" Александър Грънчаров. По думите му цената на популярното пиво ще бъде изключително достъпна.

Пускането на произведена в България бира "Туборг" първоначално беше предвидено за Нова година, но производството е било забавено умишлено, за да се наложи на пазара новото "Шуменско специално" в половинлитрова бутилка.

Грънчаров съобщи още, цитиран от БТА, че през първото тримесечие на 2004 г. продажбите на специалното шуменско пиво са нараснали с 30 % спрямо същия период на миналата година.

Тази година собственикът на "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво" - датският концерн "Карлсберг", ще инвестира между 3 и 5 млн.лв. в двете пивоварни. Инвестициите ще бъдат вложени главно в линиите за бутилиране и в съпътстващи дейности, част от цялостната модернизация на производството. По план за тази година са предвидени инвестиции до 10 млн.лв., като усвояването на целия обем ще зависи от ръста на производството, уточни Александър Грънчаров.

В "Шуменско пиво" и "Пиринско пиво" работят общо 670 души. Двете пивоварни ще бъдат слети в една обща компания - "Карлсберг - България", със седалище в София. Процесът на сливането ще се извърши в рамките на месец - месец и половина.

Изпълнителният директор на "Карлсберг-България" определи целта на преструктурирането като създаване на по-ефективен мениджънт. В България е трудно да се управлява бизнес извън столицата, допълни Грънчаров, но уточни, че съсредоточаването в София не променя ангажиментите на компанията към пивоварните в Шумен и Благоевград..

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?