"Вива венчърс" обмисля да съди Царя и Доган

"Вива венчърс" обсъжда възможността да заведе съдебно дело срещу българското правителство, като бъдат предявени обвинения и лично към премиера Симеон Сакскобургготски и лидерът на ДПС Ахмед Доган. Делото ще бъде за нанесени щети на компанията и неспазване на закона от страна на изпълнителната власт в България.

Източник от компаниите, които искат да влязат във "Вива венчърс" след придобиването на БТК, съобщи, че това мнение е на път да надделее и нищо чудно жалбата да бъде подадена преди края на тази година.

Обсъждало се в кой съд точно да бъде представен случая. На този етап най-вероятното място било Брюксел, защото там е седалището на Европейската комисия. Източникът на mediapool.bg твърди, че на делото вероятно ще се разгледа нежеланието на българското правителство да спазва върховенството на закона, което е основно изискване за членство в ЕС.

Други варианти за място на съдебното дирене били Виена, където е регистрирано дъщерното дружество на американския инвестиционен фонд Адвент, както и американските щати Делауеър и Ню Йорк.

Източникът на mediapool.bg коментира, че малко по-трудно би било повдигането на обвинение срещу лидера на парламентарната група на ДПС Ахмед Доган, но по отношение на Симеон Сакскобургготски не съществувал проблем, защото като премиер той носел отговорност за неспазването на решенията на Върховния административен съд от страна на Агенцията за приватизация.

Ведомството на Илия Василев също щяло да бъде страна по евентуалното дело. По него от "Вива венчърс" ще поискат присъждането на щети за отказа на българското правителство да им продаде БТК, въпреки че съдът нееднократно потвърди победата на компанията в приватизационната процедура.

Юристите на компанията били категорични, че е възможно да се осъди българската държава за компенсация от минимум 200 млн.щ.долара.

Конкретна причина за иска щяло да бъде нарушаването на новата наредба за конкурсите и търговете от страна на Агенцията за приватизация.

Предишната наредба не предвиждаше срок, в който АП трябва да уведоми купувача за одобряването и да определи дата за подписване на дадена сделка.

В новата наредба за търговете и конкурсите обаче се казва, че срока за подпис тече от датата на уведомяване на купувача, но не по-късно от седем дни от вземането на решението. Според документа вървящите в момента процедури продължат по новия ред, предвиден в нея. Седемте дни за уведомяване на "Вива венчърс" изтекоха преди две седмици. От тогава Агенцията за приватизация не е взела никакво решение. Според наредбата тя би могла да удължи срока за подписване на договор, без да упоменава някакви конкретни причини.

АП в момента се ръководи от Сабри Галиб, който е упълномощен от излезлия в отпуск по болест изпълнителен директор Илия Василев. Досега Галиб не е отговорил и на няколкото писма, с които "Вива венчърс" иска дата за подписване на приватизационния договор за телекома.

Днес тричленен състав на Върховния административен съд обяви за нищожно решението на правителството от 10 май т.г., с което кабинетът определи за победител в процедурата за БТК консорциума между "Коч холдинг" и "Тюрк телеком". Това решение дойде три дни, след като на 7 май Надзорният съвет на АП отхвърли договора с класирания на първо място в процедурата "Вива венчърс".

Според съда, правителството не е било компетентен орган, който може да издава решения, свързани с процедурата за БТК. Затова и акта, с който за победител е избран турския кандидат, се смята за нищожен.

Според съдиите, промените в закона за приватизация, които дадоха право на МС да вземе решение за избор на купувач, в случая с БТК не са приложими. Според самия закон тези промени важат само за сделки без избран купувач, а в случая с БТК е имало такъв - "Вива венчърс", макар впоследствие отхвърлен от Надзора. Самото решение на надзора да елиминира "Вива венчърс" пък е денонсирано по-късно от съда.

"Надяваме се, че с днешното решение на ВАС се установи, че не е съществувала и последната юридическа пречка пред сключването на договор за приватизация на БТК с Вива Венчърс", заявявя в съобщение до медиите Джоана Джеймс, която е управляващ директор на Адвент Интернешънъл.

Тя очаква "Вива венчърс" да бъде поканена от АП сключване на договор, защото забавянето на сделката не е в полза на никого.

След публикуването на информацията на mediapool.bg от "Вива венчърс" разпространиха нов коментар на Джоана Джеймс, която казва, че "Вива венчърс" има право да защитава законните си права на инвеститор, но не смята, че в момента подобни действия са необходими.

Според Джеймс в момента приключването на сделката изглежда реално затова тя очаква АП да отправи покана за подписване на договор.

Днешното решение на ВАС подлежи на обжалване пред петчленен състав в 14-дневен срок. Засега, това е последното от поредицата съдебни дела по сделката за БТК.

Още от Бизнес

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?