Работата е отвратителна, но някой нещастник трябва да я върши

Работата е отвратителна, но някой нещастник трябва да я върши

Отвратително е да бъдеш Тони Блеър. Всички го знаем. През последните 6 години повече от 50 хил. души искаха да участват в Big Brother  - шоу, в което всеки може да ви види, докато се къпете. В същото време, само трима души проявиха интерес към работата на премиера и един от тях е самият премиер. Като нация, ние сме достатъчно добре информирани, за да знаем, колко отвратително е да бъдеш премиер и точно поради това никой не иска да бъде такъв. Никой няма да ви благодари за тежкия ден в изпълнителната власт.

Заплатата е въшлива, сравнена, да речем с тази на Джонатан Рос (водещ на телевизионно шоу на ББС, чиято годишна заплата е 6 млн. паунда – б. ред.). И, отгоре на това, не ви дават да използвате ядрения бутон, дори на рождения си ден. Всеки новозавършил студент ще бъде много по-добре в Ситито, или ако си направи забавен блог.

Ето защо, аз съм обидена от името на Тони Блеър за скандала около неговата почивка. Помислете за момент - Крис Евънс (друг водещ на ББС – б. ред.). Той беше толкова “отстранен” от своето леко развлекателно шоу TFI Friday, че трябваше да си вземе две години отпуска, за да "шета" с Били Пайпър и да се напива. Всичко, което иска Тони - ПРЕМИЕРЪТ - е една седмица на място, където може да си почине. Вестниците обаче му развалят всяка отпуска, като претендират, че той е някакъв отвратителен измамник.

Миналата седмица, с протестантска чистота и претенция, в. “Independent on Sunday” разкри, че Тони е получил места в първа класа за полета на “Бритиш Еруейз” до Караибите. Това беше възприето с повече обида, отколкото, ако Блеър беше шляпнал по задника Гуинет Полтроу.

Но защо е това неодобрение?

Разбира се, че трябва да настаним ПРЕМИЕРА в първа класа. На интернет страницата за пътувания ни информират, че шансовете да ви прехвърлят безплатно в първа класа се увеличават, ако сте свещеник, облечени сте с костюм или пристигнете рано за полета. А ако РЪКОВОДИТЕ ЦЯЛА ЕДНА НАЦИЯ, заслужавате да сте в първа класа? В смисъл, че ние сме капиталистическа демокрация, която оценява достойнствата на хората. Кой друг ще попадне в първа класа преди ПРЕМИЕРА? Наташа Каплински (водеща на тв-новини – б. ред.)?

Възприятието, че премиерът е направил нещо нередно, се засилва от това, че той сам поискал да бъде настанен в първа класа. Разбира се, че ще поиска. Можете ли да си представите премиерът на Великобритания да седи 10 часа в икономическа класа в полет до Бермуда? "Тони, ей, Тони, съветът в Хилингдън ми отказа социално жилище." "Съжалявам много за безпокойството г-н Блеър, но съпругата ми чака, за да види лекар-специалист в Йорк повече от девет месеца." "Капитанът на полета говори. Моля пътниците да спрат да хвърлят бисквити по г-н Блеър и съпругата му!"

Лично аз чувствам срам, че нашият избран лидер изобщо е трябвало да се качи на чартърен полет. Е, може да е получил безплатни фъстъци и по-широка седалка, но все едно е трябвало до отиде на Хийтроу два часа по-рано и да стои на опашка с куфарите като някой обикновен човек.

В Америка няма да постъпят така с техния лидер. Там му дават собствен самолет. Той си лети, когато пожелае, където пожелае, в най-добрата седалка на страната. Президентът на САЩ никога не е принуден да се мота из фришоповете в продължение на 45 минути, като се преструва, че иска да си купи джапанки. Сигурно това прави Америка толкова могъща.

Защото, да, този скандал около първата класа на премиера е смешен. Какъвто е целият шум около Безплатната Почивка на Тони. Докато това продължава, аз се озадачавам все повече и повече. Човекът получава възможност да стои безплатно във вилата на попзвезда, нали? Безплатна седмица, която те са му предложили, защото са искали да му я предложат...

Той не е откраднал парите на някоя благотворителна организация, за да си купи позлатена сексиграчка. И Тони е избрал двама от най-сигурните хора в света, на които можеш да се чувстваш задължен. Имам предвид, че в Клиф Ричард или в един от братята Би Джийс няма нищо зловещо. Какво може да е влиянието им върху премиера? Те нямат нужда от нищо, което той може да им даде. Това не е все едно Тони да се е поддал на някой тъмен субект, който е руски олигарх и се е снимал с Владимир Путин.

И, разбира се, ако има някаква корупция, тя ще си проличи веднага в дейността на правителството. Ако изведнъж се появят държавни субсидии за тениса на корт, за поправка на зъби или за високоговорители, ние ще бъдем силно обезпокоени. Междувременно, тази почивка изглежда толкова невинна, че не можем да си представим нищо по-невинно.

Все пак, нека погледнем това от разстояние. Това са безплатни почивки. Тони не е плащал за тях, но все пак, не сме плащали и ние. От друга страна, ние плащаме за почивките на кралското семейство, което кара убедените републиканци да се чудят, защо херцогът на Йорк (един от синовете на кралицата – б. ред.) не стане приятел на Рони Корбет (британски хуморист – б. ред.) и да си изпроси безплатна почивка, точно както бедният, но популярен сред застаряващите попзвезди и легенди Тони Блеър.

По Кафене.нет

Споделяне

Още от Европа