Работещи в музеи и галерии излизат на протест срещу недостатъчните пари

Работещи в музеи и галерии излизат на протест срещу недостатъчните пари

Работещите в музеите и галериите обявиха 24 ноември за "Ден на недоволството!" и ще организират протестни шествия заради ниското заплащане и малките бюджети да издръжка на културните институции, съобщиха от пресцентъра на КТ "Подкрепа".

С проектобюджета за 2016 година е достигнато дъното в областта на опазването на културното наследство на България. Музеите и галериите не са в състояние да осигурят минимални условия за опазване на културното наследство на България, заявяват работещите в системата.

Високо квалифицирани специалисти работят със заплати между 400 и 500 лв. месечно, а заплатите на младите от 1 януари 2016 година ще бъдат повишени от 400 на 420 лв., заради увеличението на минималната работна заплата, недоволстват заетите в сектора.

Те настояват за увеличаване на бюджета на политиката в областта на опазване на движимото и недвижимото културно наследство с декларация до премиера Бойко Борисов и до председателя на Народното събрание Цецка Цачева.

Сред исканията им са да бъде увеличен и уеднаквен единният разходен стандарт на 103-те музея и галерии с регионален характер, както и да бъдат заложени средства за въвеждане на допълващ стандарт за управляваните открити площи и брой сгради. Работещите в музеите и галериите искат и да бъде увеличена средната работна заплата в сектора минимум с 50 процента, за да достигне равнището на средната работна заплата в България.

Работещите в музеите и галериите призовават българската общественост да ги подкрепи, за да бъде опазено културното ни наследство.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?