Работещите в НЗОК не искат да са държавни служители

Синдикатите в здравеопазването се обявиха против предстоящите промени в Закона за държавния служител, с които работещите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се причисляват към държавните служители. Идеята служителите на касата да бъдат приравнени на държавни служители бе лансирана от финансовия министър Симеон Дянков още през есента на миналата година, когато представи за първи път идеите си за нова система за заплащане в държавната администрация.

Федерацията на синдикатите в здравеопазването при КНСБ и Националният синдикат на здравната каса излязоха в сряда с протестна декларация до председателя на парламента Цецка Цачева.

В нея се посочва, че НЗОК е обществена институция, която управлява обществен ресурс – парите от здравноосигурителните вноски на всеки български гражданин и одържавяването на касата променя и даже отменя солидарното участие на гражданите в процеса на здравеопазването. Според синдикатите към КНСБ пълното одържавяване и политизацията на НЗОК ще доведе до “загуба на доверие, ниска събираемост на вноските, създаване на възможност да се отклоняват финансовите средства и да се ползват в посока на интересите на една или друга управляваща политическа сила, липса на възможност за истински обществен контрол върху разпределението и ефективното разходване на финансови средства“.

Заетите в НЗОК се опасяват и от това към какви длъжности ще бъдат приравнени сегашните им позиции и как ще се формират работните им заплати.

Синдикатите прогнозират, че много лекари ще напуснат работните си места в НЗОК, поради намаляване на доходите им и липса на предвидени възможности за професионална квалификация в областта на медицинския контрол. С промените в закона служителите с многогодишен стаж и квалификация ще трябва да се явяват на конкурс като държавни служители и то за заплати по-ниски от досегашните, смятат още синдикатите.

Споделяне

Още от България