Работна група на ЕС ще се бори с писмата - бомби

В момент, когато редица европейски институции получиха писма-бомби, европейски експерти по тероризъм решиха да създадат работна група, посветена на борбата срещу този "анархистки феномен", предаде АФП.

В комюнике, разпространено след среща на представители на полицията на няколко европейски държави и на Европол в Рим, се посочва, че групата ще бъде координирана от Италия. В нея ще участват експерти от различни страни, както и представител на Европол. Задачата на работната група ще бъде до два месеца да проучи феномена и да даде насоки за бъдещи разследвания.

В понеделник бяха получени три писма-бомби, адресирани до депутати в Европейския парламент, като две от тях избухнаха - едното в Брюксел, другото в Манчестър, при опит да бъдат отворени. Пострадали няма.

И трите пакета са изпратени от италианския град Болоня и се смята, че са свързани с предишните писма - бомби, адресирани до лидерите на няколко европейски институции през декември.

Първи на 27 декември подобен пакет получи председателят на Европейската комисия Романо Проди. Писма-бомби пристигнаха и в Европейската централна банка, както и в Европол и Евроюст. Следователи смятат, че зад атаките стои италианска анархистка групировка.

Италианският вътрешен министър каза, че поне два месеца усилията ще бъдат насочени към събиране на данни за появилия се в Европа феномен, преди да бъдат дадени указания на полицията.

Италия ще е координатор на новосформираната работна група.

Споделяне

Още от Свят