Работници в германската промишленост започват поредица 24-часови стачки

Работници в германската промишленост започват поредица 24-часови стачки

Работници от германската промишленост започват късно днес нова стачна вълна в металургични и машиностроителни компании в цялата страна след провала на преговорите по условията на труд между синдикати и работодатели през уикенда, информира Ройтерс във вторник.

В провинция Северен Рейн-Вестфалия, центърът на германската промишленост, работници ще стачкуват по 24 часа до петък, като сред засегнатите е американският автомобилостроител Форд (Ford).

В цялата страна протестните действия ще обхванат около 260 компании тази седмица, сред които 70 в Северен Рейн-Вестфалия и 40 в Бавария, където са централите на концерни като Сименс (Siemens) и МАН (MAN).

Профсъюзът И Ге Метал (IG Metall ), обединяващ 3,9 милиона работници от металургията и машиностроенето в Германия, иска увеличаване на възнагражденията с 6 на сто и възможност работниците да преминават на 28-часова работна седмица за период до две години с право след това да се върнат към предишните си работни часове.

Близо милион работници вече се включиха в кратките предупредителни стачки този месец в подкрепа на исканията на синдиката.

Удължаването на протестите до 24 часа е последният "предупредителен изстрел" на И Ге Метал, преди да проведе гласуване сред членовете си за мащабни стачни действия, които могат да парализират компании, разчитащи на веригата за доставка на авточасти и други компоненти.

През 1984 г. работници стачкуваха седем седмици в подкрепа на исканията на И Ге Метал за намаляване на работната седмица от 40 на 35 часа.

Синдикатите и работодателите оставиха отворена възможността за възобновяване на преговорите след планирания край на стачките в петък, но всяка страна призова другата към по-голяма готовност за отстъпки.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа