Работодатели и кабинет отхвърлиха идеята за социални помощи на калпак

Работодателите и правителството не приеха предложението на КНСБ да се компенсира цялото население, независимо от доходите, заради поскъпването на тока, парното и градските телефонни разговори от 1 юли т.г. Синдикатът, подкрепен от КТ "Подкрепа", поиска от 1 октомври всички заплати да се увеличат с 10%, а енергийни подпомагане да включи всички пенсионери, независимо от разликата в доходите им.

Според двата синдиката, доходите на всички българи намаляват главно заради увеличените разходи за електроенергия. На днешното заседание на тристранката социалният министър Христина Христова обаче е припомнила, че вече трети отоплителен сезон цените на електроенергията се компенсират. Отделно, в програмата за енергийно подпомагане са включени 1,3 млн.души, които ще получават по 52,63 лв. енергийна помощ от тази есен. Досега те са подпомагани с 45,38 лв. По думите на Христова, цитирана от БТА, новата сума напълно покрива поскъпването на тока от 1 юли т.г. и е достатъчна за отопление на средно голяма стая.

60% от включените в програмата за енергийно подпомагане през миналата година са били пенсионери с ниски доходи. Министър Христова изрази надежда, че за останалите до два милиона работещи ще се разчита на договарянето между синдикатите и работодателите.

Тя напомни, че доходите не включват само средствата от заплата или пенсия, а и приходите от наеми или дивиденти, приходите на самоосигуряващите се, на хората със свободни професии.

Зам.председателят на Българската стопанска камара Дикран Тебеян също изрази несъгласие с предложението на КНСБ с аргумента, че няма логика да се компенсират държавните чиновници на по-високи длъжности или служителите във фирми с големи заплати.

На 30 април на заседание на комисията по доходите и жизненото равнище към тристранния съвет ще бъдат обсъдени въпросите, по които все още няма консенсус: за държавно регулираните цени, за държавната политика в здравеопазването, образованието и околната среда, демографската, кредитна и регионална политики, за оценката на границата на бедността и издръжката на живот, социалните инфраструктури.

Социалният министър съобщи, че днес е постигнат почти пълен консенсус по проектозакона за интеграция на хората с увреждания. Социалното министерство щяло да се съобрази със забележките на работодателите и на синдикатите.

Съветът е приел и проектонаредбите за общественото осигуряване на самоосигуряващите се лица и на българските граждани, работещи в чужбина. Предвижда се българите, работещи в международни организации в чужбина, да правят вноски за срок от 2000 г., защото досега те не са имали правна възможност за това. Съветът е решил още, че самоосигуряващите се могат авансово да правят вноските си, а не както досега всеки месец.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?