Работодатели и синдикати искат да им се даде право да сезират КС

Председателят на КРИБ Кирил Домусчиев и президентът на КНСБ Пламен Димитров демонстрират модел на успешно сътрудничество при усвояване на пари по Оперативна програма "Човешки ресурси“. Двамата позират в клип по съвместен проект срещу сивата икономика.

Работодателите и синдикатите също искат да им се даде право да сезират Конституционния съд (КС). Четирите бизнес организации и двата профсъюза, които все по-успешно се налагат над правителството, занесоха в Народното събрание предложение за промяна на основния закон.

Българската стопанска камара (БСК) съобщи, че във връзка с обсъжданите в Народното събрание промени в конституцията са внесли предложение да се въведе възможността "национално представителните организации на работниците и служителите и на работодателите с общо искане да могат да сезират Конституционния съд за установяване на противоконституционност на закон, който урежда трудовите и непосредствено свързаните с тях отношения, осигурителните отношения и въпросите на жизненото равнище”.

Сега е предвидено Конституционният съд да бъде сезиран от най-малко една пета от народните представители, президента, Министерския съвет, Върховния касационен съд, Върховния административен съд, главния прокурор и омбудсмана.

Първоначалните намерения на Реформаторския блок за проектопромените в конституцията бяха се въведе индивидуална жалба до КС. Предложенията бяха отхвърлени от ГЕРБ и другите партии с мотивите, че така КС ще бъде затрупан от жалби на граждани. В сегашния проект, който е гласуван на първо четене, е предвидена възможността Висшият адвокатски съвет да подава жалби за нарушени права и свободи на гражданите.

Второто четене на конституционния проект ще бъде в началото на ноември, след местните избори, а дотогава могат да бъдат внасяни промени.

Според БСК предвидената възможност за жалби до КС не включва специфичните въпроси в областта на регулирането на икономическата и социална политика на национално, браншово и фирмено равнище.

Работодателите и синдикатите мотивират исканата конституционна промяна с това, че тя ще способства за укрепването на правовия ред, конституционосъобразността на законодателството, социалния мир и дългосрочното устойчиво равнище.

На следващо място общата жалба от организации, които защитават противоположни интереси (синдикати и бизнес – бел.ред.), е гаранция, че такива ще бъдат подавани само по въпроси с висока обществена значимост, по които е постигнат предварителен консенсус, обслужващ значими обществени интереси, посочват организациите.

Оттам допълват, че производството пред КС ще бъде облекчено, поради отпадане на необходимостта да се изискват допълнителни становища от организациите.

Споделяне

Още по темата

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?