Радан Кънев: ГЕРБ и "Зелените" са единствените възможни партньори

Меглена Кунева: Успях да дам мандат, а не да взема място

Светослав Малинов, Меглена Кунева, Радан Кънев

ГЕРБ и "Зелените", ако прескочат бариерата, ще са единствените възможни коалиционни партньори на Реформаторския блок в следващото Народно събрание, коментира говорителят на блока и лидер на ДСБ Радан Кънев пред Нова телевизия. Той изключи изцяло възможността за коалиция с БСП, ДПС и "България без цензура". В същото време Кънев обясни, че безусловна подкрепа за ГЕРБ няма как да бъде дадена и партията на Борисов ще трябва да приеме идеите за реформа на дясната коалиция.

"Нищо безусловно. Реформаторският блок, ако започне да подкрепя безусловно, по-добре да го няма. В момента между партиите, които са в европарламента, моето лично мнение е категорично, че не съществува трети поносим партньор (след ГЕРБ - бел.ред.)", коментира Кънев.

Той каза, че БСП, ДПС и "България без цензура" (ББЦ) в огромна степен символизират всичко лошо, което се е случило на тези избори. "Контролираният вот, купеният вот. В случая с ББЦ, изобщо този уродлив формат на медийни продукти, които се продават за политика, без всякакво политическо съдържание", допълни Кънев.

По отношение на АБВ говорителят на реформаторите каза, че това не е партия на магията (каквито са ДПС и ББЦ), но са търсели "сталинисткия вот" на БСП и заради това с тях няма как да има общи действия.

По темата за преференциите в листата на РБ, които изпратиха в Европарламента Светлослав Малинов (ДСБ), вместо Меглена Кунев ("България на гражданите"), Радан Кънев каза, че Реформаторският блок винаги е искал да има задължителна преференция.

"Водачът на листа в сегашната ситуация страда много от незнанието на част от избирателите, че бюлетината, в която водачът не е отбелязан, всъщност не му дава преференция. Така че може би Меглена има един скрит вот вътре в тези гласове", каза Кънев.

Той сподели, че около 60 процента от избирателите на Реформаторския блок са гласували с преференция, а от тях по-малко от половината са отбелязали Светослав Малинов.

"Има изключително много преференции за Меглена Кунева, има много преференции за мен, при положение че аз се борих срещу това някой да гласува преференциално за мен, защото аз бях в бюлетината, за да подкрепя листата. Но много интересни са данните и за преференциите за гражданските ни кандидати, които по-активно участваха - Вики Лилов и Гергана Николова, които са хора със собствена подкрепа много сериозна", коментира Кънев.

Той каза, че няма интрига с преференциите в Реформаторския блок. Според него, ако не е била дадена възможността на симпатизантите на блок да посочат своя предпочитан кандидат, то е било много съмнително, че коалицията изобщо ще изпрати евродепутат.

"Нека да не търсим интрига, защото ако хората, които са гласували с преференция за един или друг кандидат, само малко от тях се бяха въздържали да гласуват, Реформаторският блок нямаше да има евродепутат. Изобщо не сме толкова силни. Аз затова и съм много против хора, които в момента се бият в гърдите и говорят за победа. Ние сме на петнайсетина хиляди гласа от бариерата", каза Кънев.

Той похвали Меглена Кунев за енергията и посланията, които е вложила в кампанията.

Радан Кънев заяви, че от тук нататък политическата задача пред Реформаторския блок е да запази своята цялост и да работи активно за увеличаване на подкрепата за себе си.

"Доказахме, че ние с ГЕРБ не се борим за едни избиратели, ГЕРБ си взима тяхното, обаче има предостатъчно хора в България, на които не им е ГЕРБ изборът.", каза Кънев.

Меглена Кунева: Успях да дам мандат, а не да взема място

"Много се радвам, че успях да дам мандат, а не да взема място. Не се чувствам изместена, а абсолютно въвлечена в изборите", каза във във вторник пред бТВ лидерът на "Движение България на гражданите" Меглена Кунева.

"Очевидно г-н Малинов е много харесван в своята партия и в това няма нищо лошо. Освен това той получи и голяма подкрепа от г-н Иван Костов. Когато се формираше листата, аз отново и отново призовавах колегите си да премислят още веднъж. Много се радвам, че аз успях да дам мандат, а не да взема място. Реформаторският блок има своя депутат и г-н Малинов ще свърши своята работа в ЕП", посочи Кунева.

"От моя гледна точка Реформаторският блок е политически съюз и сме си казали, че ще се явяваме на избори поне един пълен цикъл", отговори тя на въпрос дали има колизии в блока.

"Един-единствен начин да почувствам загуба е, ако Реформаторският блок не беше взел нито един мандат", каза още Меглена Кунева. Тя припомни, че когато е поела ангажимента да води листата, прогнозата за РБ е била 2%. подкрепа.

"Бях наясно, че тече много голяма преференция. Истината е, че много хора, които гласуваха за мен с преференция, смятаха, че когато се пуска листата без преференция, се подкрепя водачът. Вчера имаше дъжд от обаждания от мои приятели и симпатизанти и ме питаха как така е станало, след като са пуснали бюлетина без преференция с идеята, че подкрепят водача", каза Кунева.

Споделяне

Още по темата

Още от България