Радан Кънев: Не ми се ходи в Европа, но няма да се откажа, ако вляза в ЕП

Радан Кънев, сн. БГНЕС

Водачът на листата за евроизборите на ”Демократична България” Радан Кънев каза, че ”не му се ходи в Европа”, но беше категоричен, че няма да се откаже, ако го изберат за Европейския парламент.
Той обясни пред бТВ как се е стигнало до това той да оглави листата.

”След като Светослав Малинов пропусна гласуването по пакет ”Мобилност”, макар това слава богу да остана едно гласуване без всякакви последици, той лично реши за себе си, че по никакъв начин не трябва да допусне атаката, която се разви срещу него, да нанесе щети на коалицията ”Демократична България”, обясни Радан Кънев.

”Не ми се ходи в Европа. Имам 2 съображения, които ме спираха до момента. Едното е, че детето ми е на възраст, в която има нужда от мен всеки ден, а не всеки уикенд, а другото е, че мнозина близки хора ми казват, че съм по-нужен в битките на българската вътрешна политика. Дългосрочно моят избор остава вътрешната политика. В тази кампания влизам, за да помогна да спечелим, да бъдем представени, да имаме едно или повече избираеми места”, заяви той, цитиран от бТВ.

”Няма да се откажа, ако вляза в Европейския парламент. Няма да направя трик”, подчерта той.

Кънев посочи също, че водачът на листата не е защитен от преференцията.

”В ”Демократична България” преференцията не е забранена, както чухме, че била в ГЕРБ. Тя е насърчена, ние искаме всеки наш избирател да каже кой от нас е по-добър”, поясни той.

Според Радан Кънев изграждането на алтернативата не става с атаки срещу ГЕРБ.

”Защо да обяснявам на хората, че Борисов, или както те самите се изразяват, при новите комунисти, нещата са в някои отношения по-зле, отколкото при старите комунисти? Българите знаят това. Те искат да видят силната алтернатива, която да отстрани по демократичен път тази гавра с българската демокрация и с българската нация”, каза бившият лидер на ДСБ.

Той коментира и решението на СДС да се яви на евроизборите заедно с ГЕРБ.

”СДС стоеше отдавна пред тежък избор дали да направи тази крачка към присъдружна партия и консолидация чрез поглъщане в ГЕРБ, или да участва в процес на обединение чрез надграждане, съюзяване на демократичната десница като алтернатива на ГЕРБ. СДС взе едно от двете възможни решения – да бъдат част от политиката на ГЕРБ и Борисов. Нашето решение е да консолидираме всички хора в център и дясно, включително всички седесари, които не желаят да бъдат част от политиката на Борисов”, отбеляза той.

Споделяне

Още по темата

Още от България