Радан Кънев: Сегашното правителство на Борисов е най-слабото от трите му

Радан Кънев: Сегашното правителство на Борисов е най-слабото от трите му

Сегашното правителство на Бойко Борисов е най-слабото от трите му до момента, коментира заместник-председателят и бивш лидер на ДСБ Радан Кънев в неделя пред бТВ. Той призна умението на Борисов да печели избори, но изтъкна "неумението му да превръща тези политически победи в нещо добро за обществения интерес и за голяма част от българите".

Кънев подчерта, че няма случай в най-новата българска история, в който парламентът да започне работа и да се окаже, че няма законопроекти, по които да работи – нито подадени от Министерския съвет, нито внесени от народни представители.


"В България продължава административно управленско безвремие по всички фронтове. Внесоха се няколко тежки лобистки законопроекта, най-бруталният беше Законът за концесиите, гласуван на първо четене. Наистина е скандален, в предишния парламент успяхме да го спрем, но сега ни няма да го спрем в този", каза още Радан Кънев.

Той определи случващото се около мажоритарното гласуване като "псевдодрама": "ГЕРБ страшно много държаха да покажат, че го внасят и адски им трепереше под лъжичката да не вземе да мине, така че дори не си вкараха всички депутати в залата при гласуването".

"Няма политика, няма законодателни инициативи и управленски решения, всичко вече е пиар", допълни той.

"В момента, в който Европа тръгна към същинска политическа федерализация, нашата външна политика е просто пиар - срещите с Меркел, тортата с българското знаме, която ядоха с Ердоган...Тежък пиар... Ние трябва да търсим коалиции с държави със сходни проблеми - румънци, поляци, гърци - нямаме способност да бъдем силни вътре в ЕС сами по себе си", коментира още Радан Кънев.

Той обясни и защо е отказал да бъде министър на правосъдието във втория кабинет на Борисов, когато Реформаторският блок, част от който бе партията му ДСБ, бе коалиционен партньор на ГЕРБ.

"През цялата 2014 г. и в момента на преговорите оставах категоричен противник Борисов да бъде премиер отново. Човек, който носи толкова тежък багаж от предишните управления, и то точно по темите КТБ, Пеевски, съдебна система, Цацаров, Марковска и др., не може да поема отговорност за реформите, а ще се превърне в запушалка, и той се превърна", каза Радан Кънев.

"Убеден съм, че правителство начело с Борисов не може да бъде агент на съдебна реформа", допълни той.

"Не се чувствам много умрял. Доста по-жив съм благодарение на това, че много тежести падат, като се напусне лидерското място", коментира Радан Кънев оттеглянето си от председателския пост след изборната загуба на новата си коалиция "Нова Република" през март т.г.

"Можех да се кандидатирам отново и щяха да ме изберат. Оттеглих се съзнателно и при изборите за председател имаше истински тежък конкурентен сблъсък - за първи път в историята си ДСБ. Аз съм минал през всички етажи на тази партия - от квартален симпатизант до първия председател - и то след Костов - когато се смяташе, че никой не може да е след него. Но исках да покажа, че по стълбата, онази, на Смирненски, може и да се слиза", обясни мотивите си Радан Кънев.

Кънев разказа и как, след като ген. Атанасов бе избран за лидер на ДСБ, а той за зам.-председател, се пръкнала аналогията с редуването във властта на Путин и Медведев.

"Радане, аз съм висок като Медведев, ти – колкото Путин", подхвърлил Атанас Атанасов. "Вътрешноведомствен хумор", поясни Радан Кънев.

Няколко минути не могат да стигнат за изброяване на грешките ми, каза той и сподели, че най-тежкият момент бил, когато бившият зам.-председател на ДСБ Петър Москов предпочел да остане министър в кабинета "Борисов 2", когато самият Кънев обяви оттегляне на подкрепата за управлението заради провала на съдебната реформа. Бившият лидер на ДСБ посочи като най-голяма грешка, че не е успял да изгради нормално ниво на партийна дисциплина.

По думите му отказът на "Да, България" да се явят заедно на изборите било "политически глупаво с тежки политически последици".

"Идеята, че някой ще се появи като Афродита на брега на Кипър – целият в бяло и всички ще го заобичат, защото си нов и единствен - тази грешка се правили всички, да не продължаваме да я правим", призова той.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?