Радан Кънев: В българското правосъдие има мафия

Манипулациите с разпределението на съдебните дела поставят магистратите в опасна зависимост

Снимка: БГНЕС

"В българския съд случайно разпределение на делата няма. Имаме сериозно основание да твърдим, че в българското правосъдие има мафия", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев в декларация от парламентарната трибуна в петък.

Повод за изказването стана доклада от проверката на "случайното разпределение" на делото за фалита на КТБ, представен преди ден на Висшия съдебен съвет (ВСС). Делото се гледа пред Софийския градски съд (СГС), но започна с тежък скандал заради съмнения, че системата не особено случайно го е пратила при "точния" съдия.

ВСС получи доклад от независим експерт от Министерския съвет, който показа, че масово използваният от съдилищата софтуер за разпределение на делата "Лоу Чойс" може да се манипулира лесно. Подобен доклад постъпи във ВСС още преди година и половина, но остана без реакция.

Освен това стана ясно, че ръководството на СГС е допуснало множество нарушения при разпределението на делото за КТБ, а съмненията за манипулиране на първия избор на съдия се задълбочиха. Първоначално системата посочи съдия Калинка Илиева, но тя се оттегли след избухването на скандала. Сега съдия по делото е Иво Дачев, но съмненията останаха.

Правосъдният министър Христо Иванов коментира в четвъртък, че само прокуратурата може да провери дали изборът на съдия по делото е бил манипулиран.

Вземайки повод от констатациите в доклада, Радан Кънев заяви от парламентарната трибуна: "Софтуерът дава възможност разпределението на делата да се манипулират и имаме всички основания да се съмняваме, че случаят с делото за несъстоятелността на КТБ е точно такъв".

По думите му проблемите с разпределението на делата "оставят всеки български магистрат в опасна зависимост". Според него вина за това има и Народното събрание.

"Очевидно правната рамка е допуснала т. нар. "случайно разпределение" да не е случайно. Всеки идиот може да манипулира тази система и не е необходимо да е софтуерен инженер, достатъчно са няколко елементарни трика", каза още Кънев.

Той призова прокуратурата да се намеси и да направи проверка кой, какво и кога е манипулирал по делото "КТБ". "Ние обаче не можем да се месим на прокуратурата, а трябва да се предприемат спешни мерки за нов софтуер и прозрачен конкурс за избор на изпълнител", призова Кънев. Задължението да се проведе такъв конкурс е на Висшия съдебен съвет.

Още в четвъртък кадровиците на Темида решиха след 1 януари да вградят в съдилищата нова версия на проблемния софтуер "Лоу Чойс". Преди вграждането ще му бъде направен и стрес тест, но още отсега има големи съмнения, че той ще вдигне достатъчно стандартите за сигурност при разпределението на делата.

Кънев призова Народното събрание да защити българските магистрати от незаконно влияние и да подкрепи министъра на правосъдието за реформи и възстановяване на върховенството на закона.

Споделяне

Още по темата

Още от България