Има нарушения, но не и виновни при разпределянето на делото "КТБ"

Правосъдният министър: Дали е имало манипулация може да разкрие само прокуратурата

ВСС изобличи в лъжа Софийския градски съд, сн. БГНЕС

Има редица нарушения при разпределението на делото за фалита на Корпоративна търговска банка, но проверката на Висшия съдебен съвет (ВСС) не успя да открие виновни. Това стана ясно от почти двучасовия дебат по темата във ВСС. Съмненията за манипулация на разпределението на делото се задълбочиха, защото ръководството на Софийския градски съд не дава информация, която да обяснява проблемите.

Проверката е извършена от специализираната комисия по информационни технологии на ВСС с участието на независимия експерт от Министерски съвет Васил Величков. Извън факта, че има нарушения по конкретното делото, проверката установява за пореден път огромния проблем с липсата на сигурност на софтуера за разпределението на делата “Лоу Чойс”. Мнението на експерта е, че системата може да се манипулира от всеки потребител, който има достатъчно знания по темата.

Правосъдният министър Христо Иванов каза пред журналисти, че единственият начин да се разкрие дали има манипулация на разпределението на делото “КТБ” е с наказателно производство. Главният прокурор Сотир Цацаров не присъства на заседанието на ВСС. По неофициална информация той е в двудневен отпуск.

Нарушенията на градския съд по казуса “КТБ” са няколко, но причините за тях тънат в мистерия. Първото е, че протоколът от разпределението на делото към съдия Калинка Илиева от СГС не е изпратен към ВСС. Това е задължително. Градският съд обясни, че причината е срив във връзката с интернет, но не е предоставил доказателства за това.

Най-голямото съмнение за манипулация идва от факта, че в системата е останало празно поле след разпределението. Това се случва след срив, а следи от срив няма. Експертизите на системата досега доказаха, че контролираното рестартиране на системата е единият от начините да се манипулира разпределението. Категорични доказателства за манипулация в случая с КТБ няма, но съмненията станаха твърде сериозни. Така и този случай остава засега в полето на прокуратурата.

Въпреки очевидния скандал, ВСС не пожела да предприеме мерки срещу ръководството на Софийския градски съд. Съветът не прие и предложението да каже изрично, че СГС е извършил нарушение при разпределението на делото. В същото време прие доклада, който разкрива нарушенията.

Христо Иванов: От Брюксел с танковете ли да дойдат?

“Има огромно нежелание (от ВСС) да се влезе в тематиката за случайното разпределение на делата, защото това ще изисква доста усилия и излизане от коловоза”, коментира пред журналисти Христо Иванов. Той напомни, че този проблем фигурира в три поредни доклада на Европейската комисия.

“Десант ли да пратят от Брюксел? Танкове ли да пратят? Какво да направят повече?”, попита Иванов. Той напомни, че е бил част от екипа на неправителствената организация Български институт за правни инициативи (БИПИ), която разкри преди година и половина същите проблеми със случайното разпределение.

“Този проблем се наследява през годините. Всеки член на съвета отбранява заварения софтуер, въпреки че той не гарантира сигурността. Докато решаването на проблема не се направи приоритет, защото ние досега не признавахме, че имаме проблем, ще имаме поредица от кръпки. В крайна сметка никой отделен човек не излиза виновен и това е част от нашата трагедия”, каза министърът.

Той допълни, че единственото нещо, което може да направи за разкриване на истината за делото, е да изпрати протокола от днешното заседание на ВСС в прокуратурата. “Фактите са в публичното пространство, прокуратурата може да ги види”, каза Иванов. Той призова ВСС да се обърне за съвет към софтуерната индустрия в опит да стане системата по-сигурна. Пред членовете на ВСС той определи поредния скандал със случайното разпределение като втора част на филма “Мисия Лондон”.

Мерките на ВСС

С явното нежелание на част от членове, ВСС все пак реши да предприеме някакви мерки. До края на година трябва да се завърши новата версия на системата за случайното разпределение на делата, носеща името “Лоу Чойс 5.0”. Тя трябва да бъде направена така, че да отговаря на всички препоръки на експерта от МС, които фигурират в доклада за скандала “КТБ”. После системата трябва да бъде проверена дали дава някакви гаранции за сигурност.

Ако всичко е наред, вграждането и в съдилищата трябва да започне след 1 януари. Специално към градския съд има конкретни препоръки за подобряване на процедурите за разпределението на делата. Заради съмнения в компетентността на техническите експерти в градския съд, ВСС ще започне цялостна проверка на експертизата в съдебната система.

Очаквано някои членове на ВСС се обявиха против приемането на доклада. Те всички бяха част от т.нар. мнозинство. Мария Кузманова призна, че неграмотна по темата със софтуера, но това не ѝ попречи да дръпне 5-минутна реч в защита на системата. Каролина Неделчева каза, че не би искала в обществото да остава със съмнения, че всички дела в страната се манипулират. Ясният извод от доклада е, че почти всички дела могат да се манипулират, а не че се манипулират.

Галя Георгиева на свой ред изрази съмнения какъв е тоя експерт, дето е писал този лош за  случайното разпределение на дела доклад. Тя предложи документът да не се приема, докато не стане ясно какъв е този човек. Експертът Васил Величков е член на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова, който отговаря пряко за въвеждането на електронното правителство.

Как започна скандалът

Преди две седмици делото за фалита на КТБ, което ще се гледа от градския съд, започна със скандал. Първо се оказа, че системата е направила така, че делото да се падне на командирования от Софийския районен съд съдия Калинка Илиева. Това само по себе си бе проблем, защото командированите съдии са много по-податливи на външен натиск заради несигурната си позиция в системата. Във всеки един момент те могат да бъдат понижени, без да се налага шефовете им да дават обяснения.

В последствие обаче се оказа, че протоколът от разпределението на делото не е бил изпратен до ВСС, което е задължително. От градския съд обясниха, че става дума за срив в интернета. Остана да виси въпросът - как е възможно единствено този протокол да се е загубил във виртуалното пространство "заради срив в системата", а тези с номера непосредствено преди и след него да са налице.

Освен това ръководството на градския съд в лицето на председателя му Владимира Янева и нейния заместник Богдана Желявска (която незнайно защо разпределя търговските дела, въпреки че е шеф на Гражданското отделение в съда – бел.ред.) мълчаливо пренебрегна писменото настояване на съдебни репортери от редица медии да присъстват на случайното разпределяне на делото.

Ден след като съдия Илиева бе избрана да разгледа казуса, тя си направи отвод. От СГС съобщиха, че основният ѝ мотив е бил, за да разсее появилите се съмнения към статута ѝ на командирован съдия.

Новото разпределение прати делото при председателя на Търговското отделение в СГС Иво Дачев. То обаче предизвика нови въпроси. Причината бе, че протоколът от избора на съдия Дачев фигурираше в сървъра на ВСС не с първия номер на делото 7549, а с друг – 7699. В отговор на множество запитвания от медиите от Градския съд уточниха, че след отвода на съдия Илиева делото получавало нов входящ номер, под който трябва да бъде разпределен нов съдия. Практиката обаче е при ново разпределение делата да си остават с първия номер. Докладът на ВСС доказа, че градският и тук е допуснал нарушение.

ВСС се реши да прави проверка за разпределението на делото след острата критика на правосъдния министър Христо Иванов, който призова да се даде разумно обяснение на случващото се.

Още по темата
Още от България