ВСС отрича натиск над протестиращите съдии в Градския съд

Според Соня Найденова е "тъжно", че съветът е разбрал за случая "Белведере" от френския посланик

Соня Найденова. Снимка: БГНЕС

Представляващата Висшия съдебен съвет (ВСС) Соня Найденова отрече съветът да разполага с информация, че Софийският градски съд (СГС) упражнява натиск над 15-имата съдии, които през миналата седмица обявиха безпрецедентен протест срещу ръководството си и поискаха оставката му.

По информация на "Дневник" председателят на Гражданското отделение в съда Богдана Желявска е изискала справка за делата по частни жалби само от съдиите от списъка на поискалите пълна проверка на дейността на шефа на СГС Владимира Янева и заместниците ѝ.

Още миналата седмица съдии от Градския съд сигнализираха медиите, че ръководството е предприело контрадействие срещу отвореното писмо, призоваващо за оставката му, спускайки подписки в своя защита сред деловодителите и секретарите в съда. От СГС потвърдиха за подписките, но отрекоха да са техни инициатори. Междувременно 25 съдии от Софйиския районен съд също подкрепиха исканията на колегите си от Градския съд.

По повод скандала около съдия Румяна Ченалова, срещу която преди ден бе образувано дисциплинарно производство, Соня Найденова коментира в четвъртък пред БНТ: "Тъжно е че информацията за този конкретен случай (Белведере - бел.ред.) разбрахме от френския посланик и медиите, но за други случаи сме знаели и сме работели по конкретни проверки срещу нея".

Найденова отрече да се прави кризисен пиар по случая – според нея действията на СГС представлявали адекватна реакция, тъй като се очаквала допълнителна информация от прокуратурата. Също така Етичната комисия се нуждаела от време, за да приключи преписката, но имало достатъчно информация за дисциплинарно производство.

Ченалова ще бъде преследвана дисциплинарно заради забавени дела и заради поведението си по казуса "Белведере". Става дума за информацията, оповестена от френския посланик Ксавие дьо Кабан, че се прави организиран опит фирмите "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция да бъдат присвоени със съдействието на СГС. В казуса се оказа замесен и синдикът Панайот Велков. Ченалова вече беше изслушана от ВСС, но излъга Етичната комисия за факта, че и преди е назначавала по делата си синдика Панайот Велков.

"При изслушването на съдия Румяна Ченалова стана ясно, че тя не си спомняше да е назначила като синдик Панайот Велков. Това ми направи впечатление. Срещу нея е образувано дисциплинарно производство. Има нарушение, че не си е направила отвод по делото за "Белведере", а вероятно е предубедена по делото. Вчера бе избран етичният състав, който ще гледа казуса ѝ", коментира шефът на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров в четвъртък пред бТВ.

По думите му "съдебната система е единствената власт, която не е спряла да работи през последните години – върши си работата". Според Тодоров "ВСС не замазва нещата, а решава констатираните проблеми".

Междувременно колегата му във ВСС Соня Найденова заяви по повод съмненията за манипулации в системата за случайно разпределение на делата в Градския съд, че се очаква доклад на компютърните специалисти по случая.

"Според специалисти този продукт за разпределение на делата няма характеристиките да продължи да бъде ползван, защото системата може да се манипулира. Възможно е хората, които боравят с този продукт, да не спазват правилата, има го човешкия фактор", добави тя.

Съмненията, че делата в СГС не се разпределят съвсем случайно съществуват от години, но темата придоби размерите на публичен скандал през последните седмици покрай разпределянето на казуса по несъстоятелността на Корпоративна търговска банка. Заради липсващ протокол от разпределението ВСС назначи спешна проверка в съда, която констатира нарушения, но не и отговорни за тях.

Споделяне

Още по темата

Още от България