Проверката на инспектората е установила

Синдикът на Румяна Ченалова редовно е злоупотребявал с правата си

Панайот Велков. Скрийншот: ТВ7

Проверката на дейността на синдика Панайот Велков показва, че той редовно е превишавал правата си и е увреждал интересите на дружествата, научи във вторник Mediapool от свои източници.

Ревизията на неговата дейност бе извършена от инспектората на правосъдното министерство след като френският посланик Ксавие дьо Кабан обяви публично, че има "гнили ябълки" в българското правораздаване. Той съобщи, че със съдействието на българския съд се прави опит за кражбата на две фирми, зад които стоят френски инвестиции – "Домейн Менада" и "Белведера дистрибуция". Представителят на българския съд се оказа съдия Румяна Ченалова, чието име бе замесено и в други скандали през годините.

По информация на Mediapool инспекторите са установили, че Велков на практика не е правил разлика между статута си на временен синдик, когато е бил въвеждан от съда във фирмите. Тaка той е действал като пълноправен синдик по несъстоятелността. Временният синдик има задължение да осъществява временен общ надзор над дружествата, за да се гарантира единствено, че няма да има разпиляване на имуществото. Въпреки това Велков е поемал почти пълен контрол върху тях, каквито права не е имал.

Проверката показва, че той е изземвал кореспонденцията на дружествата, изземвал е договори, правел е справки за всичките им плащания. Освен това недопустимо е ограничавал търговската им дейност.

В качеството си на временен синдик Панайот Велков е сключвал и неоправдано скъпи договори с охранителна фирма "Делта гард", която се свързва с Делян Пеевски. Инспекторите са установили, че той е сключил договор за 30 000 лева на месец за охраната на имуществото на "Балкан Българска телевизия".

Договор със същата фирма, но без посочена цена в него, е сключен и за охраната на фирмите "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция". По този случай има съмнения, че оригиналният договор с "Делта гард" е изчезнал след избухването на скандала, последвал изказването на френския посланик.

Друго фрапиращ детайл е нарушаването на адвокатската тайна в случая с двете френски фирми. След като е превзел цялата кореспонденция на дружествата, Велков е информирал съдия Румяна Ченалова за разговорите, които фирмите са водили със своите адвокати. Самата Ченалова изнесе част от съдържанието на тази коресподенция при изслушването си пред Висшия съдебен съвет.

Шеметното развитие в кариерата на Панайот Велков стана публично достояние едва след като се вдигна шум около делото с двете фирми. Съдия Ченалова излъга ВСС, че не познава Велков, а след това си спомни, че все пак го назначила за синдик на "БДЖ – Трансимпекс". По това дело ищец е отново фирма "Делта гард"

Сайтът "Съдебни репортажи" съобщава, че той е минал успешно изпита за синдици едва на 29 май тази година. Това е по времето, когато тези конкурси са в ресора на бившия зам.-правосъден министър Сабрие Сапунджиева (ДПС). След това дейността му се съсредоточава по дела за несъстоятелност, заведени в Търговското отделение на СГС.

Първият му професионален ангажимент в това амплоа датира от началото на юли т.г., когато командированият от Районния съд в Костинброд съдия Ивайло Родопски го назначава за синдик на дружеството "ТВ 7". След това същият съдия назначава Велков в "Балкан Българска телевизия", но определението за назначението му е отменено от САС. На 10 юли съдия Петър Петров го назначава за синдик на "Балкан Българска телевизия", като определението му е отменено от Софийския апелативен съд през септември.

На 9 октомври съдия Ченалова избира Велков за синдик в "БДЖ – Трансимпекс". Същият ден тя го е предпочела и за синдик по добилото напоследък скандална известност дело "Белведере". Осем дни по-късно тя го назначава за синдик на "Домейн Менада" и "Белведере дистрибуция".

Това са всичките четири дела, по които Велков е бил назначаван. Тази информация уличава съдия Румяна Ченалова във втора лъжа, изречена пред ВСС. Тя обясни пред кадровиците на Темида, че синдикът ѝ е бил препоръчван от нейни колеги като много активен човек, който следи всичко около поверените му дружества. Няма как Панайот Велков да е бил препоръчван от нейни "колеги", защото той е работил само с един неин колега - съдия Ивайло Родопски. Това е другият съдия в градския съд, освен Румяна Ченалова, който гледа делата между фирмите на Цветан Василев и тези, които се свързват публично с дейността на Делян Пеевски. Изглежда, че около Панайот Велков няма нищо случайно.

От Министерството на правосъдието отказаха коментар на информацията на Mediapool и обявиха, че в сряда ще публикува всички основни изводите от инспекцията на дейността на Панайот Велков.

Споделяне

Още по темата

Още от България