Правосъдното министерство проверява всичко около синдика Панайот Велков

Христо Иванов: Трябва да се постави въпросът за отговорността на СГС

Министерството на правосъдието вече извършва пълна проверка на работата на синдика Панайот Велков, който работи със съдия Румяна Ченалова. Това обяви във вторник правосъдният министър Христо Иванов. Правомощие да извърши проверката има инспекторатът към Министерството на правосъдието.

Панайот Велков влезе в новините с мощното си нахлуване в офисите на телевизиите ТВ7 и Нюз7 с помощта на охранителната фирма "Делта груп". Фирмата се свързва от медиите с Делян Пеевски.

Вторият, много по-голям скандал с участието на Панайот Велков, бе разказан публично от френския посланик Ксавие дьо Кабан миналата седмица. Велков бе назначен за синдик на свързаните фирми "Белведере дистрибуция" и "Домейн Менада" от скандалния съдия в Софийския градски съд Румяна Ченалова.

Преди ден Ченалова излъга Висшия съдебен съвет, че по това дело работи за първи път с Панайот Велков. Оказва се, че тя работи с него и по делото за обявяване в несъстоятелност на "БДЖ Трансимпекс".

Общото между трите дела на синдика е фирмата "Делта гард". Съдия Ченалова е одобрила договор за охрана на "Белведере" и "Домейн Менада", който е предложен от синдика и ще се изпълнява от "Делта гард". В договора няма посочена цена. Френският посланик спомена сумата от 30 000 евро на месец. Проверката на Mediapool установи, че точно фирма "Делта гард" иска обявяването в несъстоятелност на "БДЖ Трансимпекс".

Във вторник правосъдният министър Христо Иванов каза още, че тТрябва да се постави въпросът за отговорността на ръководството на Софийския градски съд (СГС) заради проблемите около случайното разпределение на делата.

Споделяне

Още по темата

Още от България