Христо Иванов: Обществото трябва да е наясно със зависимостите на магистратите

Участие в масонски ложи, ловни дружинки, преференциални влогове в КТБ и др. да се декларират и проверяват, предлага министърът

Христо Иванов: Обществото трябва да е наясно със зависимостите на магистратите

Да се създаде орган, който да проверява всички магистрати за обстоятелствата, които декларират в имуществените си декларации. Много е важно да се разширят и обстоятелствата, които те декларират. Това препоръча правосъдният министър Христо Иванов в интервю пред Нова телевизия в неделя. Той даде пример, че ако един магистрат има преференциални влогове в КТБ, това няма как да се разбере от тази декларация. Ако един магистрат е член на неформална, тайна организация, това по никакъв начин няма да бъде добре, каза Иванов.

Той смята, че трябва да има контролиращ орган, който да проверява и в какви други организации участват магистратите. Знае се, че много от тях са масони, но не само за масонство трябва да бъдат проверявани. "Трябва да се види и в коя ловна дружинка членуват", допълни министърът. "Защото ако един магистрат е в една ловна дружинка с адвокат или бизнесмен или страна по дело, това е хубаво да се знае от другата страна и да може да бъде разбрано", поясни той.


Христо Иванов изрази недоумение от реакцията Висшия съдебен съвет (ВСС) по повод експертния доклад, доказващ пробиви в системата за случайно разпределение на делата, която дава възможност за манипулации. Надявам се, че на следващото заседание ВСС ще коригира позицията си, каза Иванов.

Трябва сериозна вътрешна реорганизация на прокуратурата, каза правосъдният министър по повод предложената от него стратегия за съдебна реформа.

Самият факт, че ние можахме в първия месец на това правителство, за първи път това словосъчетание да бъде произнесено от главен прокурор, аз мисля, че е много важна стъпка. Тя не е последната стъпка. Тя е първа стъпка, но е важна първа стъпка, уточни министър Иванов.

Главният прокурор Сотир Цацаров, който по-рано беше твърдо против лансираните мерки, официално подкрепи предложената от министъра стратегия, като инициира и допълнителни стъпки като тази за децентрализация на прокуратурата.


"Очевидно хората по най-високите етажи и на властта, и на съдебната система осъзнават, че по същия начин не може да се продължава. Господин Цацаров за първи път в демократичната ни история отвори дума за вътрешна реорганизация на прокуратурата. Ако искаме прокурорите да имат инициативата и реалната независимост да работят, ние трябва наистина да направим сериозна вътрешна реорганизация на прокуратурата“, коментира Христо Иванов.

Той уточни, че през стратегията ще бъде внесена в парламента през декември, за да може да бъде отчетена в мониторинговия доклад на ЕК, който излиза през януари.

"Но оттам нататък започва всичко. Стратегията е само една заявка. Тогава започва много сериозна работа по Закона за съдебната власт, където конкретните промени трябва да се случат, по Наказателно-процесуалния кодекс, трябва да има и много добро разследване, много добра полицейска работа, изключително добра работа със СРС-та и т.н. Реформата в полицейските служби е ключова", каза министърът.

Водещият Сашо Диков провокира министъра, който идва от гражданския сектор, с изявленията му отпреди година, че "Борисов и Цветанов са две мутри и част от мафията".


На въпрос "как се работи с мутрите Борисов и Цветанов", Иванов заяви: "Работи се нормално. Цитирате мои оценки. Имал съм конкретни критики към тях".

Христо Иванов бе назначен от президента Плевнелиев за министър на правосъдието в служебното правителство. След това остана на същия пост и в правителството на Бойко Борисов като част от квотата на Реформаторския блок.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?