Радев смята, че корупцията може да загроби парламентарната република

"Не ми е самоцел да назначавам председателя на бъдещия антикорупционен орган"

Радев се включи в откриването на олимпиада по информатика, сн. БГНЕС

Президентът Румен Радев зашити желанието си да назначава председателя на бъдещия антикорупционен орган и предупреди, че в противен случай може да се блокира парламентарната република.

"Явно има политици, които не осъзнават, че тъкмо корупцията може да блокира и да загроби парламентарната република, която те уж отстояват", заяви президентът Румен Радев в петък пред журналисти след откриването на младежка олимпиада по информатика.

Той коментира думите на зам.-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов https://www.mediapool.bg/tsvetan-tsvetanov-gerb-ne-iska-prezidentska-republika-news268776.html , че председателят на бъдещия антикорупционен орган не трябва да се назначава от държавния глава, тъй като не сме президентска република.

"Да назначавам председателя на един такъв орган за мен изобщо не е самоцел, но много е важно този орган да работи ефективно, това го очакват всички българи и трябва да се замислим сериозно върху това нещо", допълни Радев.

Миналата седмица президентът заяви https://www.mediapool.bg/prezidentat-nastoya-toi-da-naznachava-shefa-na-antikoruptsiya-news268730.html желанието си той да назначава председателя на бъдещия антикорупционен орган, каквото е и предложението на БСП.  Управляващата партия ГЕРБ обаче настоява шефът на антикорупционната комисия да се излъчва от парламента

"Може би си спомняте, че само допреди няколко месеца, във връзка с районирането при мажоритарните избори, законопроектът, който се предлагаше, се настояваше от същите хора това да го прави президентът като равноотдалечен от всички власти и натоварен с огромно обществено доверие. Сега нещо смени ли се?", добави Радев.

Той не се ангажира с позиция за скандала https://www.mediapool.bg/razsledvane-za-mashtabna-perachnitsa-na-pari-stigna-do-kalin-mitrev-saprug-na-irina-bokova-news268857.html с българския представител в ЕБВР Калин Митрев и  заяви, че трябва да изчакаме компетентното становище на отговорните институции както български, така и европейски. 

На въпрос дали смята, че има основание за вот на недоверие, каквито гласове вече се чуха в парламента, президентът Румен Радев коментира, че е нормално в една парламентарна република да има искане за вот на недоверие, но винаги те трябва да бъдат аргументирани и съпроводени с алтернатива.

През последната седмица от БСП и партията на Веселин Марешки "Воля" повдигат въпроса за евентуален вот на недоверие към кабинета за цялостната му политика, като и двете партии обявиха, че са готови да го инициират и подкрепят. 

Споделяне

Още от България

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?