Радев упрекна ГЕРБ, че умишлено саботира военните проекти

Държавният глава иска анекс към договора за добросъседство с Македония

Снимка: БГНЕС

Властта действа все още мудно и нерационално по отношение на модернизацията на флота и въоръжените сили. Това каза във Варна президентът Румен Радев, който участва в церемонията по повод 139-ата годишнината на Военноморските сили.

Целта на управляващите била да трупат излишък

"Ако и тази година се повтори сценарият от миналата - гръмки обещания, заделяне на бюджет и после блокиране на проектите, ще се потвърди тезата, че всъщност модернизацията е благороден предлог, за да се задели бюджет и после да се трансформира в излишък. Да се генерира излишък, който отново да се похарчи по неясни механизми и критерии", заяви държавният глава.

В речта си президентът обърна внимание и на сблъсъка на интереси в региона на Черно море. "Непрекъснато нараства значението на Черноморския регион, в който се преплитат много и често конфронтиращи се геополитически и икономически интереси", изтъкна Румен Радев.

Президентът се обърна към получилите първо офицерско звание випускници на Висшето Военноморско училище "Никола Вапцаров".

"На вашето поколение се пада една от най-важните мисии - да въведете, да внедрите и да разгърнете пълните възможности на новата техника, която нашите Военноморски сили заслужават и която трябва да постъпи на въоръжение в най-скоро време. Носете пагоните, които днес получихте, с достойнство и чест. Всичко друго могат да ви отнемат, но вашата офицерска чест и достойнство можете само и единствено вие да предадете. Никога не го правете и помнете, че да си български офицер не е просто професия, а призвание и дълг пред отечеството", каза държавният глава Румен Радев.

След ритуала по присвояване на първо офицерско звание на випускниците от Висшето военноморско училище "Никола Йонков Вапцаров“ военнослужещи от Военноморските сили представиха елементи от операция по морска сигурност. Румен Радев разговаря с курсантите на висшето училище на борда на фрегатата „Дръзки“, откъдето наблюдава демонстрациите.

Президентът иска анекс към договора за добросъседство с Македония

Пред медиите Радев коментира и изказването на македонския премиер Зоран Заев, че Илинденско-Преображенското въстание е македонско.

"Вие чухте ли, че има извинение, аз не чух. Това във Фейсбук не е извинение", коментира държавният глава. "Той посочи за грешка, но не коригира думите си, а за мен е необходимо. Българското правителство не реагира така, както трябва", каза още президентът.

Държавният глава добави, че не може дългосрочните интереси на България да стават жертва на мимолетен политически ПР. „Очаквам от българското правителство ясно заложени параметри и откровено споделени по формален начин на нашите отношения с Македония. Имаме всички основания за добросъседство и за включване на клаузите от този договор, разбира се, разширени в глава 35-а от преговорния процес на република Македония в Европейския съюз”, посочи Румен Радев.

Той смята, че клаузите от Договора за добросъседство с Македония трябва да бъдат включени в преговорния процес на страната за членство в ЕС.

"Имаме всички основания и за допълнителен анекс към договора, и за включване на клаузите от този договор, разширени, в глава 35 от преговорния процес на Република Македония за членство в ЕС", каза държавният глава.

"Недопустимо е за мен и неприемливо евроатлантическата перспектива на Македония да става за сметка на българската история, идентичност и суверенитет", обобщи той.

За чумата по козите

Правителството трябва да вземе ясно и категорично решение за Българската агенция по безопасност на храните и диагностиката на чумата по дребните преживни животни, коментира Радев по повод ситуацията с отменената обществената поръчка на стойност малко над 336 хил. лв. за препарати за диагностика на чумата по дребните преживни животни.

Той подчерта, че по отношение на Българската агенция по безопасност на храните правителството трябва да вземе ясно и категорично решение.

Споделяне

Още по темата

Още от България