Радиацията във Фукушима е 10 пъти над смъртоносните нива

Ситуацията във втори реактор на авариралата японска АЕЦ "Фукушима" е много по-сериозна от предвижданията, съобщи в сряда ББС. Резултатите от проба, взета от съоръжението, показаха, че радиацията е десетократно по-висока от смъртоносните за човека нива. Освен това водата, която трябва да охлажда реактора, е била много по-малко от очакваното.

След теста компанията ТЕПКО, която оперира във Фукушима, потвърди, че реакторът продължава да се намира във фаза на студено изключване.

Атомната електроцентрала пострада сериозно от цунами през март миналата година, а ядреният инцидент бе определен като най-сериозен в историята след аварията в Чернобил. Ударната вълна унищожи и уредите, които показват какво става в реакторите, така че инженерите трябваше да управляват ядрените процеси на сляпо.

Пробата, поставена от работниците, е престояла около секунда във втори реактор, но това време е било достатъчно, за да се разбере за смъртоносните нива на радиация. Това са най-високите стойности на лъчение, измерени в централата след катастрофата.

Предстои проучване на ситуацията и в другите два тежко пострадали от цунамите реактора, но експертите се опасяват, че те може да са в още по-лошо състояние.

Официалната позиция на ТЕПКО е, че резултатите от пробата не променят факта, че ядреното гориво се охлажда безопасно. Високата радиация обаче ще утежни неимоверно процеса по пълно извеждане от експлоатация на реакторите, защото трябва да бъдат конструирани специална техника и костюми, които да издържат на тежката среда.

Надзорникът на централата изрази преди месец своите опасения, че системата за охлаждане на реакторите е уязвима на нови земетресения или цунами.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?