С гласовете на четирима от петимата членове на СЕМ

Радослав Янкулов е новият директор на Българското национално радио

Радослав Янкулов

Радослав Янкулов е новият директор на Българското национално радио, избран от Съвета за електронни медии.

Общо кандидатите за поста бяха дванадесет.

Янкулов беше подкрепен с четири гласа от общо петимата членове на СЕМ. Мария Стоянова даде своя глас за Иво Тодоров.

Сред останалите фаворити за поста бяха още Диана Димитрова, Бойчо Кулински и Гергина Дворецка, съобщава БТА.

Председателят на СЕМ Георги Лозанов мотивира избора на Янкулов с думите, че той принадлежи едновременно на БНР като биография, но и на моделите на новото радио в прехода. Той направи тази крачка от старата, принадлежаща на соца медия към новите създаващи се формации, посочи Лозанов.

По думите му журналистиката в момента се нуждае от внимание, а Радослав Янкулов е дал точно такъв поглед, че професията трябва да възвърне своята сила. Според Лозанов избраният днес директор на радиото има също така изразена критическа воля да управлява радиото, търсейки нов модел на управление.

За първи път този избор става в политическо междувластие, заяви Лозанов и отбеляза, че това е хубав знак, защото обществените медии трябва да са именно в такава среда.

Според председателя на СЕМ конкурсите за директори на обществените медии винаги будят напрежение в медийната общност. Лозанов посочи, че до вчера е имало натиск този конкурс да не се състои. Аргументите за това са били да има политическа независимост, а отлагането на избора води точно до обратното, смята Лозанов.

Той си пожелава от този момент, дори в плана на символиката, България да се изкачва в класацията за свободата на словото.

Радослав Янкулов има дълга кариера в програма "Хоризонт" на БНР като спортен журналист. През 90-те години на миналия век той бе директор на една от първите частни радиостанции в България – радио "Експрес".

Аз съм се формирал като човек с радиото, живял съм с него, то ми помогна да израсна и сега дойде моментът, в който трябва аз да му се отблагодаря, заяви новоизбраният генерален директор на БНР, цитиран от БТА. Длъжен съм да покажа, че имам опит, знания, възможности и сили да помогна, да работя и да продължа да живея с все по-хубаво радио, добави журналистът.

Той посочи, че в концепцията си за бъдещето на радиото е заложил около 10-ина нови неща, които ще помогнат то да стане по-интересно и по-модерно. Хората, които работят в радиото, са талантливи, знам, че работят със сърцето и възможностите си, трябва и ще им създадем условия да се чувстват щастливи, удовлетворени от труда си и да бъдат по-спокойни за днешния и утрешния ден, обеща новият генерален директор на БНР.

Той заяви, че с встъпването си в длъжност няма предвид да "измете" журналистите, репортерите, техническия състав и другите екипи от администрацията. Ясно е, че ще има промени в ръководните органи на радиото - всеки нов ръководител работи по-добре като си образува нов отбор, отбеляза той.

По думите му ще има конкурси, състезания между различни отдели и структури на БНР, защото според него трябва да има конкуренция между отделните програми.

Промените ще бъдат направени тогава, когато това е необходимо, в името на по-доброто радио, заяви новият му ръководител.

Радослав Янкулов посочи, че в концепцията му е залегнала идея "100 дни на толеранс", в които по думите му ще бъде опознат всеки детайл в радиото, за да може след това да се действа в правилната посока.

Относно журналистиката в момента, той изрази убеждение, че тя е в известна девалвация, така както са девалвирали и други професии и стойности в нашия живот. Казвайки, че тя стана такава, какъвто е животът, не ме успокоява, заяви Янкулов. Според него, за да бъде журналистиката с истинските си ценности и достойнства, трябва повече хора да я практикуват с чувство за справедливост и модерен поглед към случващото се. Има как да го постигнем, каза Янкулов и посочи, че един от методите е създаването на училище за радиожурналисти.

"Добрите професионалисти, които не са готови да загърбят професията за един, два или три сребърника, съществуват, ние трябва да ги покажем отпред на сцената и заедно с това да създадем нови", смята той.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?