Районният кмет на "Слатина" пита столичани дали училище отново да се казва "Гагарин"

Граждани подкрепят инициативата, но СДС се обяви против

Кметът на столичния район "Слатина" Георги Илиев, избран на изборите през 2019 г. от листата на коалицията "Демократична България", обяви обществено допитване дали 138-о училище, което в момента се казва "Проф. Васил Златарски", да си върне името "Юрий Гагарин".

Илиев призовава гражданите да гласуват за инициативата в интернет на адрес: https://slatinasurvey.typeform.com/to/RDUxD6nh.

Идеята на районния кмет идва, след като преди дни под негов пост във Фейсбук, свързан с Юрий Гагарин, започва дискусия трябва ли да бъде възстановено предишното име на 138-о СУЗИЕ.

"Затова организираме официално допитване и ви каня да вземете участие в него. По-малко от два месеца след историческия първи полет на човек в космоса - на 24.05.1961 г. (датата на посещението на първия космонавт в училището – бел. ред.) Юрий Гагарин посещава 138-о училище, кръстено на него, и засажда борче в двора. Тази година се навършват 60 години от това посещение и 60 години от създаването на 138-о училище. В тази връзка бихме искали да знаем какво мислите относно идеята да се възстанови името на училището и то отново да бъде наречено на първия човек, напуснал земната атмосфера", пише Илиев на страницата си във Фейсбук.


Юрий Гагарин - първият човек летял в космоса

По-голямата част от коментарите под поста му са за връщане на старото име на училището и в подкрепа на инициативата му.

Потребителят във Фейсбук Костадин Костов припомня, че освен смърчът на Гагарин, борчета в училищния двор са засадили още космонавтите Герман Титов, Валерий Биков, Алексей Леонов, Валентина Терешкова, Николай Рукавишников, първият български космонавт Георги Иванов и други. В училището има алея на космонавтите и паметна плоча с техните имена.


Алеята на космонавтите в двора на училището

"Днес градинката е силно оредяла, като и една табела няма, че големия бор в средата не е засаден от Филанкишията. Места като тази градинка не се сещат под път и над път по света и би могла да е забележителност в София. По света хората се интересуват и от космонавтика, и астронавтика, не само от шопска салата и чушки бюрек, с които столицата чака уикенд туристи", пише Костадин Костов.

Друг потребител във Фейсбук Пламен Иванчев пък коментира под поста на районния кмет, че Георги Илиев може би е първият демократ и общественик след промените през 1989 г., който предлага подобно нещо. "Да се върне соц.име на обект с аргумент, че е човешко и научно постижение. Адмирации за инициативата и че не отричате по "default" и по цвят всичко с марка "Русия". Браво!", пише Пламен Иванчев.

Не така обаче смята първата демократична партия у нас СДС, която в момента е в коалиция с ГЕРБ и управлява Столична община.

"Тази инициатива буди недоумение, особено от кмет, представител на т.нар ."градска десница". Да предпочетеш съветски полковник, та бил той и първият космонавт, пред български историк, светило в научната мисъл на царска България, е странно. Аргументът, че трябва да се покаже уважение към постигнатото от Гагарин е сериозен. Но на негово име съществува улица в столицата и по този начин делото му е зачетено", се казва в декларация на СДС изпратена до медиите.

В нея язвително се посочва, че нероятно кметът е решил всички належащи проблеми в район "Слатина" и сега е стигнал до този важен и значим казус – името на 138 –мо училище.

СДС призовават районния кмет да преосмисли инициативата си и "да се прекланя повече пред българските, а не пред съветските знаменити личности".

Споделяне

Още от Общество