Ракета срещу градушка нацели къща в Сливен

Няма жертви при инцидента, но собственикът се чуди защо стрелят по селата, а не по облаците

Сн.Архив

Ракета срещу градушка се забила в покрива на къщата на Георги и Иванка Борисови в сливенското село Злати войвода на 4 май, съобщи вестник "Труд".

"Беше по празниците, на 4 май. Обядвахме в лятната кухничка до къщата, когато се чу силен трясък! Докато се окопитим, комшиите почнаха да крещят: "Къщата ви гори! Къщата ви гори!", разказва Георги.

Когато излезли навън стопаните видели, че на покрива и на плочата над входната врата гори огън. Съседите дошли на помощ и започнали да гасят пожара.

"В първия момент нямахме представа какво е уцелило дома ни! Ами ако беше се забило в прозореца?! Щеше да подпали целия втори етаж, където държим покъщнината на три семейства – нашата и на децата!”, гневен обяснява Георги.

Потрошени били керемидите. Хората веднага запушили зейналата дупка, защото започнало да вали. Обадили се на полигона за борба с градушките.

Дошъл техен представител, който признал, че ракетите им не били добри. "Вносни ли са, китайски ли, какви – не знам. Ама мен какво ме интересува? Ако бяха уцелили жената, мен или друг човек? Можеше да стане голяма беля”, разпалено коментира още стопанинът.

Служителят от полигона поискал да му дадат парчетата от ракетата. Хората му ги сложили в една торба.

Отишли да се оплачат в полицията. "Там пък ни упрекнаха защо сме побързали да направим ремонт на покрива, как сме щели да докажем щетите, защо сме дали парчетата от ракетата... Търсихме прокурор, но нали бяха почивни дни, не намерихме. Ядосах се. Как няма да сложа нови керемиди, като щяхме да се наводним в дъжда! И откъде да знаем, че не трябва да даваме осколките? Бяхме изплашени. Познати ни казаха, че в тези ракети имало сребърен йодит и той бил опасен", описва неволите си човекът.

Той се чудизащо от Полигона за борба с градушките стрелят по селата, вместо в облаците.

"В този ден имаше много мощна облачност. Вярно е, че има забрана да се стреля над селата", заяви шефът на полигона Динко Михалев.

Той обаче подчерта, че в този ден вятърът е бил много силен и вероятно той е отнесъл ракетата. Михалев заяви, че се случвали такива неща. Случвало се части от ракетите да не се възпламенят във въздуха.

Според бивши служители на полигона, инцидентът можело да е резултат от субективна грешка или неизправно пусково устройство на ракетата.

Споделяне

Още от България