Ръководството на Кремиковци определи смъртта на тримата си работници като трагичен инцидент

На 10 януари 2004 г. в "Кремиковци" производствена авария не е имало, а трагичен инцидент доведе до смъртта на тримата работници в комбината, заяви изпълнителният директор на дружеството Валентин Захариев на среща с ръководствата на КНСБ и КТ "Подкрепа", съобщава БТА.

Според него инцидентът е показал, че в предприятието не всичко е наред с безопасността на труда. Той припомни, че вече са уволнени дисциплинарно четирима души, 6 са с последно предупреждение за уволнение, а трима са наказани със забележка.

Ръководството на дружеството взема непрекъснато мерки за подобряване на условията на труд в комбината, но това се затруднява от големите задължения на дружеството, каза Валентин Захариев. Към момента старите и новите задължения на "Кремиковци" АД са около 1 млрд лева.

Според Захариев държавата се е отдръпнала от дружеството и е забравила направените обещания. За последните 14 години от производствени аварии в страната са загинали 2100 души, каза председателят на КНСБ Желязко Христов. Той призова тази година условията на труд да са приоритет на работодателите и на синдикати.

Преди срещата с ръководството на комбината, Желязко Христов положи цветя на мястото на инцидента, където бяха обгазени тримата работника.

Синдикалната федерация "Металици" към КНСБ връчи декларация на Валентин Захариев, в която се иска оставката на Събчо Славов - заместник-директор на фирмената служба за безопасност, и на Цветан Черкезов - заместник-изпълнителен директор на "Кремиковци" АД, отговарящ за човешките ресурси.

В документа също се настоява ръководството на Кремиковци да се ангажира с краен срок за изплащане на забавените работни заплати. Независимо от големите задължения на дружеството, средната работна заплата в предприятието в момента е 661 лв., съобщи Валентин Захариев.

Той призна, че има забавяне при изплащането на заплатите, но обеща въпросът с неизплатените трудови възнаграждения на работниците да бъде уреден.

Споделяне

Още от Бизнес